Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je peritonealna vaginoplastika?

Peritonealna vaginoplastika je hirurška tehnika koja se koristi za kreiranje ili rekonstrukciju vagine koristeći peritoneum, tanku membranu koja oblaže unutrašnjost trbušne šupljine. Ovaj postupak se često primenjuje u okviru rodne afirmacije za transrodne žene, kao i za žene koje su rođene bez vagine ili su izgubile vaginalno tkivo zbog bolesti ili povrede. Peritonealna vaginoplastika je alternativa drugim tehnikama kao što su upotreba kože penisa ili segmenta creva, pružajući potencijalne prednosti u pogledu prirodne lubrikacije i manjeg rizika od stenoze (suženja).

Planiranje operacije

Kao i kod svih hirurških procedura za rekonstrukciju ili kreiranje vagine, neophodno je obaviti detaljne medicinske i psihološke evaluacije. Kod pacijenata koji prolaze proces tranzicije, neophodno je potvrđivanje dugoročne rodne disforije kroz psihološke konsultacije. Kod medicinskih stanja koja zahtevaju rekonstrukciju, dijagnoza se postavlja na osnovu anatomskih i funkcionalnih potreba pacijenta.

Proces operacije

Peritonealna vaginoplastika obuhvata nekoliko koraka. Hirurg prvo bira odgovarajući segment peritoneuma za kreiranje vagine. Ova membrana se odlikuje sposobnošću da produkuje prirodnu lubrikaciju, što je ključna prednost ovog pristupa.
Izdvojeni segment peritoneuma se zatim oblikuje u tubularnu strukturu koja se potom umetne u prostor između rektuma i bešike da bi formirala novi vaginalni kanal. U nekim slučajevima, ova operacija može biti dopunjena drugim materijalima kao što su graftovi tkiva za bolju podršku i funkcionalnost.

Postoperativni oporavak

Oporavak može zahtevati kraći boravak u bolnici, a pacijentima se savetuje da izbegavaju fizičke aktivnosti i da prate uputstva za postoperativnu negu kako bi se smanjio rizik od komplikacija kao što su infekcije ili stvaranje ožiljaka. Postoperativno praćenje obuhvata redovne medicinske preglede kako bi se osigurao pravilan oporavak i funkcionalnost nove vagine.
Peritonealna vaginoplastika nudi dobre rezultate u pogledu funkcionalnosti i estetike, uz mogućnost održavanja prirodne vaginalne lubrikacije što je čini privlačnom opcijom za mnoge pacijente. Međutim, kao i kod svake operacije, bitno je da pacijenti detaljno razgovaraju o svim aspektima procedure sa svojim hirurškim timom, uključujući očekivane ishode, moguće rizike i trajanje oporavka.