Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Simptomi

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonalni poremećaj koji često pogađa žene u reproduktivnom periodu. Ovaj sindrom može da utiče na različite sisteme u telu i da izazove širok spektar simptoma.

Jedan od glavnih simptoma PCOS-a je nepravilan menstrualni ciklus. To može uključivati izostanak menstruacije ili neredovne menstruacije. 

Pored toga, žene s PCOS-om mogu imati povećane nivoe muških hormona, što može izazvati promene kao što su pojačani rast dlaka na licu, grudima ili stomaku, kao i pojavu akni. Takođe, mnoge žene s PCOS-om imaju probleme s gojaznošću i poteškoće sa začećem, jer ovaj sindrom može uzrokovati neplodnost.

Lečenje

Lečenje PCOS-a uključuje različite pristupe, zavisno od simptoma i želja pacijentkinje. Promene u načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti mogu biti od pomoći u regulisanju nivoa hormona i kontroli telesne težine. U nekim slučajevima, lekovi se mogu koristiti za regulisanje menstrualnog ciklusa ili smanjenje nivoa muških hormona. Takođe, ako pacijentkinja ima poteškoće sa začećem, lekar može predložiti tretmane plodnosti kao što su lekovi za stimulaciju ovulacije ili postupci vantelesne oplodnje (IVF).

Važno je da žene koje sumnjaju da imaju PCOS ili već imaju dijagnozu razgovaraju sa svojim lekarom kako bi razumele opcije lečenja i mogle doneti informisane odluke o svom zdravlju. Redovni medicinski pregledi i praćenje sa lekarom endokrinologom ili ginekologom su od ključne važnosti za upravljanje PCOS-om i smanjenje rizika od komplikacija.