Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je nespušten testis?

Nespušten testis (kriptorhizam) je stanje kod kojeg jedan ili oba testisa nisu spustila u skrotum pre rođenja, što je uobičajeni razvojni proces kod muških beba. Ovo stanje je relativno često među novorođenčadima, posebno kod prevremeno rođene dece. Ako testis ostane nespušten, može doći do problema kao što su smanjena plodnost, veći rizik od razvoja testikularnog raka, i potencijalni psihološki i estetski problemi.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza nespuštenog testisa postavlja se tokom fizičkog pregleda. Pedijatar obično može osetiti da li su testisi na mestu tokom rutinskih pregleda nakon rođenja. U slučajevima kada testis nije jasno palpiran, mogu se koristiti dodatne dijagnostičke metode poput ultrazvuka kako bi se utvrdila njihova lokacija. Važno je pratiti ovaj problem s pedijatrom, jer se u nekim slučajevima testis može spontano spustiti tokom prve godine života.

Načini lečenja

Ako se testis ne spusti samostalno, preporučuje se tretman. Opcije lečenja uključuju hormonsku terapiju i hirurški zahvat. Hormonska terapija može podsticati spuštanje testisa. Hirurška intervencija, poznata kao orhidopeksija, najčešće se preporučuje i izvodi se kako bi se testis trajno postavio u skrotum. Ova operacija se obično planira kada je dete staro između 6 meseci i 2 godine, jer rano lečenje može pomoći u izbegavanju dugoročnih problema kao što su neplodnost i povećan rizik od raka. Operacija je obično kratka i izvodi se pod opštom anestezijom, sa vrlo visokom stopom uspeha i minimalnim rizicima.
Nakon operacije, važno je pratiti oporavak i razvoj deteta, sa redovnim kontrolnim pregledima kako bi se osiguralo da je testis ostao na mestu i da se normalno razvija.