Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je miom materice?

Miomi materice— poznati i kao fibroidi— su benigni tumori koji se razvijaju u mišićnom sloju materice. Većina žena će u nekom trenutku svog života imati miome, ali mnoge od njih neće ni znati, jer često ne izazivaju nikakve simptome. Miomi mogu varirati u veličini, od mikroskopski malih do onih dovoljno velikih da izazovu vidljivo povećanje abdomena. Iako su većinom bezopasni, miomi mogu kod nekih žena izazvati značajne zdravstvene probleme. Veličina i položaj mioma mogu uticati na njihovu sposobnost da izazovu simptome; veći miomi ili oni koji se nalaze na nezgodnim mestima mogu izazvati bol, teška menstrualna krvarenja, probleme sa plodnošću i druge komplikacije. Iako mnoge žene žive s miomima bez ikakvih problema, za druge, miomi materice mogu biti ozbiljan izazov za zdravlje i kvalitet života.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza mioma materice obično počinje ginekološkim pregledom, a potom se može potvrditi ultrazvučnim pregledom. Dodatne metode kao što je histeroskopija, koja omogućava lekaru da unese tanku, osvetljenu cev kroz vaginu i cerviks u matericu radi direktnog pregleda, takođe mogu biti korisne u dijagnostici mioma.

Načini lečenja

Pristup lečenju zavisi od simptoma, veličine i položaja mioma. U mnogim slučajevima, posebno kada miomi ne izazivaju simptome, može se preporučiti samo praćenje bez aktivnog lečenja. Kada je lečenje potrebno, opcije uključuju medikamentozno lečenje, koje može pomoći u smanjenju simptoma kao što su teška menstrualna krvarenja i bol. Ovo može podrazumevati hormonsku terapiju koja reguliše menstrualni ciklus i smanjuje krvarenja.
Hirurške intervencije poput miomektomije, gde se miomi uklanjaju a materica se ostavlja na mestu, što je česta opcija za žene koje žele da zadrže mogućnost trudnoće. U težim slučajevima, kada su drugi tretmani neefikasni, može se razmotriti histerektomija, što podrazumeva uklanjanje cele materice.