Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je MicroTESE?

MicroTESE (mikrohirurška spermatoekstrakcija iz testisa) je visoko specijalizovana hirurška procedura koja se koristi za ekstrakciju spermatozoida direktno iz testisa kod muškaraca sa neopstruktivnom azoospermijom, odnosno stanjem u kojem nema spermatozoida u ejakulatu. Ova tehnika koristi operativni mikroskop za identifikaciju i otvaranje tubula testisa u kojima bi mogla biti prisutna spermatogeneza, povećavajući šanse za pronalaženje zrelih spermatozoida.

Priprema za operaciju

Priprema za MicroTESE uključuje niz koraka. Temeljna dijagnostička ispitivanja, uključujući analizu hormona i genetsko testiranje, su potrebna kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdila optimalna strategija za dalju proceduru. Pacijenti bi trebalo da prestanu sa uzimanjem određenih lekova koji mogu uticati na krvarenje ili druge aspekte operacije. Pred samu operaciju, preporučuje se izbegavanje teške hrane i tečnosti.

Proces operacije

MicroTESE se obično izvodi pod opštom anestezijom. Operativni mikroskop omogućava hirurgu da precizno locira i otvori tubule u testisu u kojima se možda nalaze spermatozoidi. Ova tehnika minimizira oštećenje okolnog tkiva i povećava šanse za dobijanje vitalnih spermatozoida. Hirurg pažljivo ispituje testisno tkivo, uzimajući uzorke iz područja koja najverovatnije sadrže spermatozoide.

Postoperativni oporavak

Oporavak nakon MicroTESE obično uključuje ograničenje fizičke aktivnosti. Pacijentima se savetuje da ograniče fizičku aktivnost, posebno podizanje teških predmeta i intenzivne vežbe, na nekoliko nedelja. Praćenje zarastanja rane i redovne kontrole su neophodne kako bi se osiguralo da nema infekcija ili drugih komplikacija.
MicroTESE može značajno doprineti šansama za biološko roditeljstvo muškaraca sa azoospermijom, posebno kada se koristi u kombinaciji sa tehnikama asistirane reprodukcije kao što su IVF i ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermatozoida).