Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

ŠTA JE MEGAURETER?

Megaureter je stanje koje karakteriše proširenje uretera, kanala koji prenosi urin iz bubrega do mokraćne bešike. Ovo proširenje može biti uzrokovano problemima sa protokom urina ili disfunkcijom mišića koji kontrolišu otvaranje uretera u mokraćnu bešiku. Megaureter se često dijagnostikuje kod dece, ali se može pojaviti i kod odraslih. Simptomi mogu uključivati bol u donjem delu stomaka, česte urinarne infekcije, ili inkontinenciju.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Dijagnoza megauretera obično počinje medicinskim pregledom i anamnezom. Za potvrdu dijagnoze mogu biti potrebni dodatni testovi kao što su ultrazvuk bubrega i uretera, CT skeniranje ili cistouretrografija. Ovi testovi pomažu lekarima da odrede tačan položaj i stepen proširenja uretera.

NAČINI LEČENJA- REIMPLANTACIJA URETERA

Lečenje megauretera usmereno je na ponovno uspostavljanje normalnog protoka urina iz bubrega u mokraćnu bešiku. Jedna od efikasnih hirurških metoda lečenja je reimplantacija uretera, poznata i kao UCN (ureterocistoneostomija). Tokom ove procedure, hirurg koriguje nepravilnosti u otvaranju uretera u mokraćnu bešiku i ponovo uspostavlja normalan protok urina. Ova visoko specijalizovana hirurška procedura zahteva iskusnog hirurga, ali može značajno poboljšati funkciju urinarnog sistema i smanjiti rizik od komplikacija povezanih sa megaureterom.