Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je karcinom prostate?

Karcinom prostate je jedan od najčešćih tipova raka kod muškaraca, naročito starijih od 50 godina. Ovaj rak počinje u tkivu prostate, žlezdi koja se nalazi ispod mokraćne bešike i okružuje uretru. U mnogim slučajevima, karcinom prostate ne pokazuje simptome dok ne dostigne napredniju fazu. Simptomi koji mogu ukazivati na karcinom prostate uključuju često mokrenje, teškoće u započinjanju i zadržavanju struje urina, prisustvo krvi u urinu ili spermi, bolove prilikom ejakulacije, i bol u donjem delu leđa, karlici ili bedrima.

postavljanje dijagnoze

Dijagnostika karcinoma prostate počinje proverom simptoma i medicinske istorije pacijenta. Lekari mogu koristiti nekoliko metoda za dijagnostikovanje ovog raka, uključujući digitorektalni pregled, gde lekar oseti prostatu prstom preko rektuma, tražeći anomalije. Drugi važan test je merenje nivoa prostata-specifičnog antigena (PSA) u krvi, koji može biti povišen kod raka prostate. Ako ovi testovi pokažu moguće probleme, može se preporučiti biopsija prostate, gde se uzima uzorak tkiva za mikroskopsku analizu.

Načini lečenja

Laparoskopska prostatektomija je minimalno invazivna hirurška metoda koja se koristi za uklanjanje prostate u slučaju karcinoma. Ovaj postupak uključuje pravljenje nekoliko malih rezova u abdomenu kroz koje se umetaju hirurški instrumenti i kamera. Hirurg tada uklanja prostatu i ponekad okolne limfne čvorove koristeći ove instrumente, vođen slikama koje šalje kamera. Laparoskopska metoda ima prednosti u odnosu na tradicionalnu otvorenu hirurgiju, uključujući manji bol posle operacije, kraći boravak u bolnici, brži oporavak i manje ožiljaka. Međutim, kao i kod svake operacije, postoje rizici kao što su infekcije, krvarenje i mogući problemi sa urinarnom i seksualnom funkcijom, što se detaljno raspravlja sa pacijentom pre operacije.