Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je KAH (kongenitalna adrenalna hiperplazija)?

Kongenitalna adrenalna hiperplazija (KAH) predstavlja grupu naslednih poremećaja koji utiču na nadbubrežne žlezde. Ovi poremećaji ometaju proizvodnju određenih hormona koje nadbubrežne žlezde inače proizvode. Nedostatak ovih hormona može dovesti do prekomerne produkcije muških polnih hormona (androgena), što može izazvati različite simptome kod muškaraca i žena. Kongenitalna adrenalna hiperplazija (KAH) može imati specifične implikacije kada je reč o ženskom reproduktivnom i genitalnom zdravlju, posebno u smislu razvoja genitalija. Kod nekih žena i devojčica sa KAH, prekomerna proizvodnja androgena može dovesti do virilizacije, što može uticati na razvoj spoljašnjih genitalija. Ovo stanje može izazvati značajnu emocionalnu nelagodnost i uticati na samopouzdanje i identitet.

Dijagnostika kod žena sa KAH

Dijagnoza KAH obično se postavlja u ranom detinjstvu ili čak pri rođenju kroz skrining novorođenčadi. Testiranje obuhvata merenje nivoa određenih hormona u krvi. Genetsko testiranje takođe može biti korisno za potvrđivanje dijagnoze i identifikovanje specifičnog tipa KAH.

Hirurški tretmani

Za žene i devojčice sa KAH koje doživljavaju virilizaciju genitalija, genitalna rekonstruktivna hirurgija može biti opcija za poboljšanje funkcionalnih i estetskih aspekata genitalija. Ove procedure mogu uključivati klitoroplastiku za smanjenje veličine klitorisa i labioplastiku za rekonstrukciju malih usana (labia minora) i/ili velikih usana (labia majora).
Cilj ovih hirurških intervencija je obnavljanje standardnog izgleda i funkcije genitalija, čime se doprinosi smanjenju emocionalne nelagodnosti i poboljšanju kvaliteta života. Važno je da se ove procedure izvode uzimajući u obzir želje i potrebe pacijenta, kao i moguće dugoročne posledice na seksualnu funkciju i plodnost.