Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je inkontinencija kod žena?

Inkontinencija se odnosi se nevoljno curenje urina, što može biti rezultat različitih faktora i stanja. Najčešći tipovi inkontinencije kod žena uključuju stresnu inkontinenciju, koja se javlja pri kašljanju, kijanju, smejanju ili vežbanju, i urgentnu inkontinenciju, koja uključuje iznenadnu i snažnu potrebu za mokrenjem koja ne može da se odloži. Uzroci inkontinencije kod žena su raznoliki: trudnoća, porođaj, menopauza, urinarne infekcije, kao i određena medicinske stanja.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza inkontinencije kod žena obično počinje detaljnim medicinskim pregledom i razgovorom o simptomima i istoriji zdravstvenog stanja. Lekar može preporučiti vođenje dnevnika mokrenja, koji može pomoći u pronalaženja obrazaca i okidača inkontinencije. Dodatni testovi mogu uključivati analizu urina, kako bi se isključile infekcije, kao i specijalizovani testovi poput urodinamičkog testiranja, koji ocenjuje funkciju bešike i uretre.

Načini lečenja

Lečenje inkontinencije kod žena zavisi od tipa inkontinencije, kao i od njenog uzroka i težine. Promene u načinu života, kao što su vežbe jačanja mišića karličnog dna (Kegelove vežbe), regulisanje tečnosti i promene u ishrani mogu dovesti do poboljšanja. U nekim slučajevima, mogu se koristiti i medikamenti koji pomažu u kontroli urgencije i učestalosti mokrenja.

Kada konzervativne metode ne donesu željene rezultate u lečenju stresne urinarne inkontinencije, „sling“ procedura može biti efikasna hirurška opcija. Ova procedura uključuje postavljanje male trake (sling) oko uretre kako bi se pružila potrebna podrška i sprečilo nevoljno curenje urina pri fizičkim aktivnostima poput kašljanja, smejanja ili vežbanja. Sling se obično izrađuje od sintetičkog materijala i prilagođava se tako da neometano podržava uretru, čime se poboljšava kontrola nad bešikom bez ometanja normalnog mokrenja.

Pored hirurških intervencija, biofeedback terapije su takođe pokazale efikasnost u lečenju inkontinencije. Biofeedback terapije uključuju upotrebu specijalizovane opreme koja pacijentima omogućava da vizualizuju aktivnost mišića karličnog dna na ekranu, čime se olakšava učenje pravilnog izvođenja Kegelovih vežbi. Ova metoda može pomoći u jačanju mišića karličnog dna, poboljšanju kontrole nad bešikom i smanjenju simptoma inkontinencije.