Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

ŠTA JE NEVOLJNO MOKRENJE (INKONTINENCIJA) KOD ŽENA?

Nevoljno mokrenje ili urinarna inkontinencija kod žena je čest problem koji se javlja kao gubitak kontrole nad bešikom, što dovodi do nehotičnog ispuštanja urina. Ovo stanje može biti posledica mnogih faktora, uključujući stresnu urinarnu inkontinenciju, kada aktivnosti poput kašljanja, kijanja ili vežbanja izazivaju curenje urina, ili urgentnu inkontinenciju, koja se odlikuje iznenadnim, neodoljivim nagonom za mokrenjem.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Dijagnoza urinarne inkontinencije često počinje detaljnim razgovorom o simptomima i medicinskoj istoriji, a može uključiti i fizički pregled. Dodatna testiranja mogu obuhvatati dnevnik mokrenja, testove urina, i urodinamska ispitivanja koja procenjuju funkciju bešike i uretre.

Hirurški način Lečenja: Sling Procedura

Za lečenje urinarne inkontinencije postoji nekoliko opcija, u zavisnosti od vrste i težine simptoma.
Jedna od opcija lečenja je sling procedura, hirurška intervencija dizajnirana da pruži podršku uretri, cevčici kroz koju urin izlazi iz tela. Tokom ove procedure, hirurg postavlja traku (sling) ispod uretre kako bi pomogla u zadržavanju urina, posebno kada dođe do povećanog pritiska na bešiku, kao što je kašljanje ili kijanje. Sling može biti napravljen od sintetičkog materijala ili od vašeg tkiva.
Ova metoda je obično vrlo efikasna i može značajno poboljšati kvalitet života. Opšti oporavak nakon procedure uključuje kratkotrajno ograničenje fizičkih aktivnosti i, naravno, praćenje sa vašim lekarom. Osim hirurških intervencija, lečenje može uključivati i promene u načinu života, fizikalnu terapiju i specifične vežbe za jačanje mišića karličnog dna, kao i medikamentozno lečenje.