Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je nevoljno mokrenje (inkontinencija) kod žena?

Nevoljno mokrenje ili urinarna inkontinencija kod žena je čest problem koji se javlja kao gubitak kontrole nad bešikom, što dovodi do nehotičnog ispuštanja urina. Ovo stanje može biti posledica mnogih faktora, uključujući stresnu urinarnu inkontinenciju, kada aktivnosti poput kašljanja, kijanja ili vežbanja izazivaju curenje urina, ili urgentnu inkontinenciju, koja se odlikuje iznenadnim, neodoljivim nagonom za mokrenjem.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza urinarne inkontinencije često počinje detaljnim razgovorom o simptomima i medicinskoj istoriji, a može uključiti i fizički pregled. Dodatna testiranja mogu obuhvatati dnevnik mokrenja, testove urina, i urodinamska ispitivanja koja procenjuju funkciju bešike i uretre.

Načini lečenja

Za lečenje urinarne inkontinencije postoji nekoliko opcija, u zavisnosti od vrste i težine simptoma. Jedan od efikasnih pristupa je minisling operacija.

Minisling operacija je minimalno invazivna metoda specifično dizajnirana za lečenje urinarne inkontinencije. Ovaj zahvat podrazumeva postavljanje male, trake koja podržava uretru, čime se sprečava nevoljno curenje urina. Ono što čini ovu operaciju posebno privlačnom je njena brzina i efikasnost: izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje manje od 10 minuta, i omogućava pacijentkinji da ode kući odmah nakon prvog uspešnog mokrenja.

Uspešnost minisling operacije je posebno visoka kod žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom, gde premašuje 95%. Iako je uspeh operacije nešto niži kod pacijentkinja sa simptomima hiperaktivne bešike, minisling i dalje ostaje izuzetno vredna opcija lečenja za mnoge žene koje se suočavaju sa izazovima urinarne inkontinencije.

Osim hirurških intervencija, lečenje može uključivati i promene u načinu života, fizikalnu terapiju i specifične vežbe za jačanje mišića karličnog dna, kao i medikamentozno lečenje.