Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta su hronične urinarne infekcije kod žena?

Hronične urinarne infekcije kod žena predstavljaju ponavljajuće epizode infekcija mokraćnih puteva, koje mogu izazvati simptome poput peckanja prilikom mokrenja, čestog i hitnog nagona za mokrenjem, bolova u donjem delu stomaka, i ponekad prisustvo krvi u urinu. Kod nekih žena, ove infekcije mogu postati redovna pojava, što ukazuje na moguće osnovne uzroke koji doprinose njihovoj učestalosti, kao što su strukturne anomalije mokraćnih puteva ili bešike, promene povezane sa menopauzom, ili problemi sa imunološkim sistemom.

Dijagnostika hroničnih urinarnih infekcija

Kod žena koje se suočavaju sa hroničnim urinarnim infekcijama, ključni deo dijagnostičkog procesa može biti urodinamsko ispitivanje. Ova vrsta testiranja pruža detaljne informacije o funkciji bešike i uretre, merenjem pritiska unutar bešike, kapaciteta bešike, brzine protoka urina, i sposobnosti bešike da se kontrahuje i opušta prilikom mokrenja. Urodinamska ispitivanja mogu pomoći u identifikovanju osnovnih problema sa funkcijom bešike, kao što su preaktivna bešika, slabost mišića bešike, ili druge funkcionalne abnormalnosti koje mogu doprineti ponavljajućim infekcijama.

Načini lečenja

Na osnovu rezultata urodinamskih ispitivanja, lečenje se može prilagoditi specifičnim problemima funkcije bešike. Ako se utvrdi da je preaktivna bešika uzrok ponavljajućih infekcija, lečenje može uključivati medikamente koji pomažu u relaksaciji mišića bešike i smanjenju učestalosti urgentnog nagona za mokrenjem. U slučajevima kada postoji problem sa slabim mišićima bešike, fizikalna terapija i vežbe jačanja mišića karličnog dna, poput Kegelovih vežbi, mogu biti preporučene kako bi se poboljšala funkcija bešike.
U nekim situacijama, može biti korisno i modifikovanje načina pražnjenja bešike, na primer kroz tehnike dvostrukog mokrenja ili rasporedjeno mokrenje, kako bi se osiguralo efikasno pražnjenje bešike i smanjila mogućnost zadržavanja urina koji može podsticati infekcije.
Kod hroničnih urinarnih infekcija koje se ne mogu lako kontrolisati kroz standardne tretmane, važno je detaljno istražiti i potencijalne funkcionalne probleme bešike kroz urodinamska ispitivanja. Ovo omogućava lekarima da razviju ciljane strategije lečenja koje se bave specifičnim uzrocima, što može dovesti do efikasnijeg upravljanja stanjem i smanjenja ponovnog javljanja infekcija.