Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je histerektomija?

Histerektomija predstavlja hirurški zahvat kojim se uklanja materica, a ponekad i drugi reproduktivni organi, kao što su jajnici i jajovodi. Ovaj postupak može biti neophodan iz raznih medicinskih razloga, uključujući obilna ili bolna menstrualna krvarenja, miome materice, endometriozu, prolaps materice, rak materice, jajnika ili grlića materice, kao i hroničnu bol u karličnom području. Histerektomija može trajno rešiti ove probleme, ali isto tako ona znači da žena više neće moći da zatrudni.

Postavljanje dijagnoze

Odluka o histerektomiji obično dolazi nakon temeljne evaluacije koja uključuje detaljan ginekološki pregled, ultrazvuk i ponekad dodatne dijagnostičke postupke kao što su MRI, CT skeniranje, ili biopsija. Ove metode pomažu lekaru da detaljno razume uzrok problema i da odluči da li je histerektomija najbolja opcija za lečenje.

Načini izvođenja

Kada je u pitanju izvođenje histerektomije, sve veći naglasak se stavlja na minimalno invazivne tehnike, među kojima je laparoskopska histerektomija posebno značajna. Ovaj pristup uključuje nekoliko malih incizija kroz koje se uvode laparoskop i specijalizovani hirurški instrumenti, omogućavajući hirurgu da ukloni matericu bez potrebe za velikim rezom na abdomenu. Laparoskopska histerektomija se može koristiti za izvođenje totalne, supracervikalne ili čak radikalne histerektomije, u zavisnosti od potreba i medicinskog stanja pacijenta.
Prednosti laparoskopske histerektomije uključuju manju bol posle operacije, kraći boravak u bolnici, brži oporavak i manje ožiljaka u poređenju sa tradicionalnim abdominalnim pristupom. Ovaj pristup omogućava pacijentima da se brže vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, što ga čini privlačnim izborom za mnoge žene koje se suočavaju sa potrebom za histerektomijom.

Važno je temeljno razmotriti sve opcije pre donošenja odluke o histerektomiji. Konsultacije sa specijalistima, razmatranje alternativnih tretmana i razumevanje potencijalnih dugoročnih posledica su ključni koraci u procesu odlučivanja. Histerektomija može značajno poboljšati kvalitet života kod žena koje pate od određenih medicinskih stanja, ali je važno uzeti u obzir sve aspekte, uključujući fizičke, emocionalne i reproduktivne posledice ovog zahvata.