Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Histerektomija, adneksektomija i vaginektomija su hirurški zahvati koji se često koriste u kontekstu afirmacije pola, pored njihove primene u lečenju drugih medicinskih stanja. Ovi zahvati mogu biti ključni delovi procesa tranzicije od ženskog ka muškom polu.

Histerektomija podrazumeva hirurško uklanjanje materice i može uključivati uklanjanje cerviksa, jajnika i jajovoda, zavisno od potreba pacijenta. Ova procedura je često prvi korak u medicinskoj tranziciji, jer eliminiše mogućnost trudnoće i može pomoći u smanjenju proizvodnje hormona koji utiču na sekundarne polne karakteristike.

Adneksektomija obuhvata uklanjanje jajnika i ponekad jajovoda, što dovodi do prekida menstruacije i smanjenja nivoa estrogena. Ovo može biti posebno korisno za transrodne muškarce koji žele da minimiziraju tipične ženske seksualne karakteristike i potrebu za uzimanjem antiestrogenih lekova.

Vaginektomija uključuje uklanjanje vaginalnog kanala. Ovaj zahvat se obično radi kada osoba ne želi da zadrži vaginalnu funkciju i kao deo stvaranja muških genitalija, što može uključivati kreiranje penisa ili skrotuma u kasnijim fazama tranzicije.

 

Svi ovi zahvati zahtevaju temeljno razmatranje i planiranje. Važno je da se pacijenti detaljno konsultuju sa svojim lekarskim timom kako bi razumeli sve aspekte procedura, moguće rizike i očekivane ishode, kao i da bi dobili adekvatnu psihološku podršku tokom procesa oporavka i adaptacije na nove telesne funkcije. Ovi zahvati igraju ključnu ulogu ne samo u fizičkoj transformaciji već i u psihološkom prilagođavanju pacijenata na njihov afirmisani pol.