Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Hidronefroza?

Hidronefroza je stanje koje se javlja kada dolazi do proširenja bubrega usled akumulacije urina koji ne može normalno da otiče. Ovo obično nastaje zbog neke prepreke koja sprečava urin da slobodno protiče kroz urinarne puteve, što može biti uzrokovano raznim faktorima kao što su kamen u bubregu, anomalije u strukturi mokraćnih puteva ili tumori koji vrše pritisak na ureter. Kada se urin nakuplja, bubrezi se šire i mogu doživeti povećani pritisak, što može izazvati bol i druge simptome, a dugoročno može oštetiti bubrežno tkivo. Važno je prepoznati i lečiti hidronefrozu na vreme kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje hidronefroze obično počinje razgovorom i fizičkim pregledom, a zatim se nastavlja sa nizom testova. Ultrazvuk je često prvi korak, jer može brzo i neinvazivno pokazati da li postoji proširenje bubrega. Drugi testovi mogu uključivati CT sken, koji daje detaljniji prikaz anatomije bubrega, ili intravenska urografija, gde se koristi kontrastno sredstvo za bolje prikazivanje urinarnog trakta. U nekim slučajevima, može biti potrebna i dijagnostička cistoskopija, gde se tanka cev sa kamerom umetne kroz uretru kako bi se unutrašnjost mokraćne bešike i otvori uretera pregledali izbliza.

Hiruško lečenje- pijeloplastika

Lečenje hidronefroze usmereno je na uklanjanje prepreke koja sprečava normalan protok urina. U slučaju suženja (stenoze) u ureteru, jedna od efikasnih metoda lečenja je pijeloplastika. Ova hirurška procedura podrazumeva rekonstrukciju uretera da bi se poboljšao protok urina iz bubrega u mokraćnu bešiku. Tokom pijeloplastike, hirurg uklanja suženi deo uretera i ponovno povezuje zdrave krajeve, što omogućava urinu da ponovo teče slobodno. U nekim slučajevima, može se koristiti i stent da bi se obezbedilo da ureter ostane otvoren tokom procesa zarastanja. Ovo je visoko specijalizovana procedura koja zahteva iskusnog urologa, ali može značajno poboljšati kvalitet života pacijenata s hidronefrozom.