Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je hidrocela?

Hidrocela je stanje koje nastaje kada se tečnost nakuplja u prostoru oko testisa, što dovodi do otoka skrotuma. Najčešće se javlja kod beba, ali može pogoditi muškarce u bilo kom uzrastu. Uzroci hidrocele mogu biti razni, uključujući razvojne nepravilnosti kod novorođenčadi, trauma, infekcije ili druge bolesti testisa i skrotuma. Kod većine beba, hidrocela nestaje sama od sebe tokom prve godine života. Kod odraslih, hidrocela može biti posledica nekog drugog zdravstvenog problema i zahteva detaljniju evaluaciju.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza hidrocele obično uključuje fizički pregled, tokom kojeg lekar može osetiti područje skrotuma kako bi procenio prisustvo tečnosti. Ponekad se koristi svetlosna dijagnostika (transiluminacija), koja uključuje osvetljavanje skrotuma posebnom lampom da bi se potvrdilo prisustvo tečnosti. Dodatne dijagnostičke metode, kao što su ultrazvuk, mogu se koristiti za isključivanje drugih stanja kao što su tumor ili hernija i za detaljnije ispitivanje strukture skrotuma.

Načini lečenja

Lečenje hidrocele zavisi od uzroka, starosti pacijenta i simptoma. U mnogim slučajevima, posebno kod beba, hidrocela se rešava spontano bez intervencija. Ako hidrocela ostane prisutna ili se razvije kod odraslih, može biti potrebna medicinska intervencija:

Aspiracija: Uklanjanje tečnosti iz skrotuma iglom. Međutim, postoji rizik od ponovnog nakupljanja tečnosti, pa se ovaj postupak retko koristi kao dugoročno rešenje.

Hirurgija: Hirurški postupak, poznat kao hidrocelectomija, uključuje pravljenje rezova u skrotumu ili preponskom području kako bi se drenirala tečnost i potencijalno uklonila ili popravila membrana koja uzrokuje akumulaciju tečnosti. Ovo je često trajno rešenje za hidrocelu.

Nakon lečenja, pacijenti obično mogu nastaviti sa normalnim aktivnostima, uz minimalne postoperativne komplikacije. Važno je pratiti bilo koje promene ili simptome i redovno se konsultovati sa lekarom kako bi se osigurao uspešan oporavak i sprečile komplikacije.