Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je hiatus hernija?

Hiatus hernija se dešava kada se deo želuca „provuče“ kroz dijafragmu (mišić koji razdvaja grudi od stomaka) i nađe se u grudnom košu. To može biti posledica slabosti dijafragme oko otvora kroz koji prolazi jednjak. Postoje dva glavna tipa: klizajuća hiatus hernija (tip I), gde se deo želuca i gde se spajaju jednjak i želudac pomera prema gore u grudni koš, i paraezofagealna hernija, gde se deo želuca pomeri pored jednjaka, ali spoj jednjaka i želuca ostaje na mestu.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma kao što su osećaj pečenja iza grudne kosti, regurgitacija (vraćanje hrane ili tečnosti), i kiseli ukus u ustima. Ovo može biti praćeno endoskopijom, gde lekar koristi tanku cev sa kamerom da pogleda unutrašnjost jednjaka i želuca, i barijumskom radiografijom, koja daje rendgenski prikaz jednjaka i želuca.

Načini lečenja - Hirurške opcije

Iako se mnoge hiatus hernije mogu lečiti konzervativnim metodama, kao što su promene u načinu života ili terapija lekovima za kontrolisanje simptoma, hirurško lečenje može biti potrebno u slučajevima kada ove metode ne donose olakšanje ili kada postoje komplikacije poput inkarceracije ili strangulacije hernije.

Klizajuće hiatus hernije (tip I) često se leče hirurškim procedurama koje sprečavaju refluks, kao što su Nisenova fundoplikacija, gde se gornji deo želuca obmotava oko donjeg dela jednjaka, ili Toupetova parcijalna fundoplikacija. Ove procedure pomažu u kontroli simptoma refluksa i sprečavaju vraćanje sadržaja želuca u jednjak.

Za paraezofagealne hernije, koje mogu uključivati migraciju većeg dela želuca pored jednjaka (tipovi II, III, i IV), hirurška intervencija podrazumeva vraćanje herniranog dela želuca u stomak i jačanje otvora u dijafragmi. Ove procedure su važne jer ove vrste hernija mogu dovesti do ozbiljnih problema kao što su opstrukcija (blokada) i strangulacija (smanjen protok krvi) herniranog dela, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Ove operacije često pružaju trajno rešenje za probleme povezane sa hiatus hernijom, smanjuju rizik od komplikacija, i poboljšavajući kvalitet života.