Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je gastro-ezofagealni refluks?

Gastro-ezofagealni refluks, ili jednostavno rečeno – gorušica, nije samo neugodan osjećaj. Ovaj fenomen nastaje kada se donji ezofagealni sfinkter, koji obično deluje kao jednosmerna vrata između jednjaka i želuca, opusti u nepravo vreme ili ne funkcioniše kako treba. To dozvoljava želudačnoj kiselini i ponekad čak i sadržaju želuca da se vrati nazad u jednjak, što može dovesti do osećaja pečenja u grudima, poznatijeg kao žgaravica, i drugih simptoma kao što su kašalj, promuklost, osećaj knedle u grlu, itd.

Postavljanje dijagnoze

Da bi se postavila dijagnoza gastro-ezofagealnog refluksa, doktori obično počinju sa detaljnim razgovorom o simptomima i medicinskoj istoriji. Ponekad su dovoljni samo ovi osnovni koraci, ali u nekim slučajevima mogu biti potrebni i dodatni testovi. To uključuje endoskopiju, gde se tanka cev sa kamerom na vrhu koristi za pregled unutrašnjosti jednjaka i želuca, pH monitoring jednjaka, koji meri kiselost u jednjaku, ili manometriju jednjaka, test koji ocenjuje rad mišića jednjaka.

Načini lečenja

Lečenje gastro-ezofagealnog refluksa fokusira se na ublažavanje simptoma i sprečavanje povratka kiseline. Promene u načinu života su često prvi korak – izbegavanje hrane i pića koja mogu pogoršati simptome, kao što su masna hrana, čokolada, alkohol, i kafa, kao i prestanak pušenja i održavanje zdrave telesne težine. Lekovi kao što su antacidi, H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe takođe mogu pomoći. Kada konvencionalni tretmani i promene u načinu života ne donesu očekivano olakšanje, hirurška intervencija može biti sledeći korak.