Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Fistula Uretre?

Fistula uretre je prolaz između uretre i nekog drugog tkiva, najčešće kože, što dovodi do neželjenog curenja urina van uobičajenog puta. Ovo stanje može nastati iz raznih razloga, bilo da je u pitanju neka povreda, operacija, upala ili čak dugotrajno nošenje katetera. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od veličine i mesta fistule, ali obično uključuju nekontrolisano curenje urina, povremene infekcije ili osećaj nelagode.

Postavljanje Dijagnoze

Da bi se otkrila fistula uretre, lekari počinju sa temeljnim razgovorom o simptomima i prethodnim medicinskim stanjima, kao i detaljnim pregledom. Ponekad je potrebno uraditi cistoskopiju, gde lekar može direktno pogledati unutar uretre i bešike. Testovi koji uključuju kontrast, poput uretrografije ili cistografije, mogu pomoći da se tačno locira i odredi veličina fistule.

Načini Lečenja

Lečenje obično podrazumeva hirurški zahvat da bi se fistula zatvorila i obnovio normalan put mokraće. U zavisnosti od veličine i položaja fistule, kao i uzroka njenog nastanka, lekari mogu koristiti različite hirurške tehnike. Za manje fistule, ponekad je dovoljna samo pažljiva nega i antibiotici, ali većinu treba hirurški sanirati.

Hirurški postupci mogu podrazumevati direktno ušivanje fistule, ili korišćenje delova pacijentovog tkiva za popravku. Postoperativni oporavak uključuje pažljivo održavanje higijene operisanog mesta, uzimanje antibiotika za sprečavanje infekcija i redovne preglede kod lekara. Pacijentima se često savetuje da izbegavaju teške fizičke aktivnosti dok se rana ne zaraste.