Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta su fimoza i parafimoza?

Fimoza je stanje kod kojeg je kožica penisa previše tesna i ne može se povući preko glansa penisa. Ovo stanje može biti prisutno od rođenja (fiziološka fimoza), što je uobičajeno kod male dece i obično se rešava prirodnim putem kako dečaci odrastaju. Međutim, fimoza može postati problematična ako izaziva simptome poput bolova, poteškoća pri mokrenju, ili ako doprinosi ponavljajućim infekcijama. Parafimoza je ozbiljnije stanje koje nastaje kada se povučena kožica ne može vratiti na svoje originalno mesto preko glansa. Ovo može dovesti do bolnog oticanja i poremećaja cirkulacije, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se sprečile ozbiljnije komplikacije.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza obično započinje detaljnim medicinskim pregledom i razgovorom o simptomima i istoriji bolesti. Kod fimoze, ključno je utvrditi da li je nemogućnost povlačenja kožice preko glavića penisa uzrokovana prirodnim razlozima, kao što je fiziološka fimoza kod dece, ili je rezultat patoloških promena, infekcija, hroničnih upala ili ožiljaka.
Lekar će pažljivo pregledati penis i proceniti elastičnost kožice, prisustvo ožiljaka ili znakova infekcije. Kod parafimoze, dijagnoza se obično postavlja na osnovu fizičkog pregleda, gde lekar primećuje zarobljenu, povučenu kožicu iza glavića penisa, često sa vidljivim oticanjem i crvenilom.

Hirurško lečenje - cirkumcizija

Cirkumcizija (obrezivanje) je hirurški postupak uklanjanja kožice penisa i može biti efikasan tretman za oba stanja, posebno kada su konzervativnije metode, poput primene topikalnih kortikosteroidnih krema ili pažljivog rastezanja kožice, neuspešne ili neprikladne. Cirkumcizija se smatra sigurnom procedurom kada je pravilno izvedena, s relativno niskim rizikom od komplikacija.
U slučajevima gde su simptomi blagi, može se razmotriti i nehirurški pristup lečenju, kao što je redovna higijena i pažljivo rastezanje kožice pod medicinskim nadzorom. U svakom slučaju, odluka o tretmanu treba biti individualizovana i zasnovana na sveobuhvatnoj proceni medicinskih potreba i ličnih okolnosti pacijenta.