Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija (ED), ili impotencija, je stanje u kojem muškarac ne može postići ili održati erekciju dovoljno čvrstu za zadovoljavajući seksualni odnos. Ovo može biti rezultat raznih uzroka, uključujući psihičke faktore, zdravstvene probleme kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, ili oštećenja nerava i krvnih sudova odgovornih za erekciju.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza erektilne disfunkcije podrazumeva sveobuhvatan medicinski pregled, uključujući istoriju pacijentovih simptoma, fizički pregled, i laboratorijske testove kako bi se isključili mogući uzroci. U nekim slučajevima, mogu se koristiti specifični testovi, kao što su noćno praćenje penilne tumescencije, da bi se utvrdilo da li postoje noćne erekcije, što može pomoći u razlikovanju između fizičkih i psiholoških uzroka.

Hirurški načini lečenja - ugrađivanje penilne proteze

Ugrađivanje penilne proteze predstavlja hiruršku opciju lečenja za muškarce s erektilnom disfunkcijom koji nisu imali uspeha s drugim metodama lečenja, kao što su lekovi, vakuum uređaji ili injekcije. Postoje dva glavna tipa penilnih proteza: polutvrde proteze i inflatabilne (naduvavajuće) proteze.
Polutvrde proteze pružaju stalnu čvrstoću penisu, dok inflatabilne proteze omogućavaju korisniku da kontroliše vreme i trajanje erekcije pomoću mehanizma za naduvavanje. Inflatabilne proteze, koje imitiraju prirodniju erekciju, obično se smatraju prihvatljivijim od polutvrdih proteza zbog veće diskrecije i udobnosti.
Hirurški zahvat zahteva pažljivu pripremu i razgovor sa urologom o očekivanjima i mogućim rizicima. Postoperativni period uključuje oporavak i rehabilitaciju, uz postupno upoznavanje s funkcijom proteze. Važno je imati na umu da, iako penilne proteze mogu značajno poboljšati
kvalitet seksualnog života, one ne utiču na seksualnu želju, orgazam ili ejakulaciju.