Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je hirurški rez koji se pravi na perineumu (područje između vagine i anusa) tokom porođaja kako bi se olakšalo izlazak bebe i smanjila mogućnost nekontrolisanog kidanja tkiva. Iako se epiziotomija nekad rutinski izvodila tokom porođaja, danas se obavlja samo kada je to medicinski opravdano. Proces zarastanja ovog reza može dovesti do formiranja ožiljka koji je ponekad bolan, neugodan ili estetski nezadovoljavajući za neke žene.
Žene koje doživljavaju neprijatne simptome povezane s ožiljkom od epiziotomije, poput bola, svraba, nelagodnosti prilikom seksualnog odnosa ili estetskih briga, mogu se konsultovati sa ginekologom ili hirurgom kako bi se procenilo stanje ožiljka i razmotrile opcije za lečenje.

Korekcija ožiljka od epiziotomije

Kada ožiljak od epiziotomije izaziva značajne simptome ili nelagodnost, korekcija ožiljka može biti opcija. Ovaj postupak, koji se često izvodi pod lokalnom anestezijom, uključuje hirurško uklanjanje ožiljnog tkiva i pažljivo ponovno šivanje perinealnog tkiva kako bi se poboljšao izgled i/ili funkcija perineuma.
Korekcija ožiljka može pomoći u smanjenju bola, poboljšanju elastičnosti tkiva i olakšavanju seksualne funkcije, kao i poboljšanju estetskog izgleda perineuma. Važno je imati realna očekivanja i razumeti da dok korekcija može značajno poboljšati simptome i izgled, potpuno „brisanje“ ožiljka možda neće biti moguće. Za žene koje razmatraju korekciju ožiljka od epiziotomije, bitno je detaljno razgovarati sa stručnjakom o svim aspektima postupka, uključujući potencijalne rizike, očekivani oporavak i dugoročne rezultate.