Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je epispadija?

Epispadija je retko urođeno stanje kod kojeg se otvor uretre ne nalazi na uobičajenom mestu na vrhu penisa kod muškaraca ili u oblasti između klitorisa i vagine kod žena, već je pozicioniran na gornjem delu penisa ili iznad normalnog položaja kod žena. Kod muškaraca, ovo stanje može uticati i na izgled i funkciju penisa, ponekad prateći zakrivljenost penisa i otežano mokrenje. Epispadija može biti deo složenijeg stanja poznatog kao ekstrofija bešike, ali može se javljati i samostalno.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza epispadije obično se postavlja na osnovu fizičkog pregleda neposredno nakon rođenja. Pored fizičkog pregleda, mogu biti potrebni i dodatni testovi, poput ultrazvuka, kako bi se procenile prateće anomalije urogenitalnog trakta. Ponekad, detaljnija evaluacija može biti neophodna kako bi se isplanirala odgovarajuća terapija, posebno u složenijim slučajevima.

Načini Lečenja

Lečenje epispadije obično uključuje hirurški zahvat, s ciljem korekcije položaja uretralnog otvora i poboljšanja funkcije uretre, kao i estetskog izgleda genitalija. Hirurška intervencija može varirati u složenosti, zavisno od stepena epispadije i pratećih anomalija. U većini slučajeva, operacija se preporučuje pre prve godine života, kako bi se omogućio normalan razvoj i smanjila mogućnost komplikacija.
Pored hirurškog lečenja, pristup multidisciplinarnog tima koji može uključivati pedijatrijskog urologa, nefrologa i, po potrebi, psihologa, može biti koristan za pružanje sveobuhvatne podrške deci i njihovim porodicama kroz proces lečenja i rehabilitacije. Cilj lečenja je ne samo korekcija fizičkih anomalija, već i osiguravanje normalnog razvoja i psihosocijalnog blagostanja deteta.