Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je epispadija?

Epispadija je retka urođena anomalija kod koje se uretralni otvor nalazi na gornjoj strani penisa, a ne na vrhu. Kod blagih oblika, anomalija može uticati samo na penis bez većih funkcionalnih problema. Kod težih slučajeva, epispadija može uticati na normalno funkcionisanje bešike i kontrole uriniranja, te može biti povezana sa inkontinencijom.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza epispadije obično se postavlja na osnovu fizičkog pregleda odmah nakon rođenja. Ponekad su potrebne dodatne dijagnostičke procedure kao što su ultrazvuk, cistoskopija (pregled unutrašnjosti bešike kamerom) ili urodinamička ispitivanja koja procenjuju kako bešika skladišti i ispušta urin. Ove studije pomažu u određivanju stepena uticaja epispadije na funkciju bešike i uretre.

Načini lečenja

Lečenje epispadije obuhvata hiruršku rekonstrukciju penisa i, ako je potrebno, rešavanje inkontinencije. Cilj operacije je da se uretralni otvor postavi na anatomski ispravnu poziciju i da se poboljša estetski izgled penisa. Operacija se obično planira u ranom detinjstvu, kako bi se izbegli psihološki i fizički problemi kasnije u životu.
Kada je inkontinencija problem, lečenje se može sastojati od dodatnih hirurških intervencija na bešici i sfinkterima, koji kontrolišu izbacivanje urina. U nekim slučajevima, može biti neophodna implantacija uređaja koji pomaže u kontroli izbacivanja urina. Kao podrška hirurškom lečenju, fizioterapija i vežbe za jačanje mišića karličnog dna mogu biti preporučene kako bi se poboljšala kontrola nad bešikom.