Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je ekstrofija mokraćne bešike?

Ekstrofija mokraćne bešike je retka urođena anomalija pri kojoj se prednji zid mokraćne bešike i trbušni zid ne razvijaju pravilno. To dovodi do toga da mokraćna bešika bude izložena na površini tela, izvan trbušne šupljine. Ovo stanje može značajno uticati na funkciju bešike i normalno mokrenje, kao i na seksualnu funkciju i reproduktivno zdravlje kako dete raste.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza ekstrofije mokraćne bešike obično se postavlja odmah nakon rođenja tokom fizičkog pregleda, pri kojem se vizuelno može uočiti izložena bešika. U nekim slučajevima, stanje se može dijagnostikovati preko ultrazvuka još u prenatalnom periodu. Detaljno praćenje i procena od strane tima specijalista, uključujući pedijatra, urologa i hirurga, su ključni za planiranje adekvatnog tretmana.

Načini lečenja

Lečenje ekstrofije mokraćne bešike obuhvata kompletnu rekonstrukciju kako bi se omogućilo pravilno funkcionisanje bešike i poboljšao estetski izgled. Hirurški zahvati se obično sprovode u više faza. Prva faza je hirurško zatvaranje bešike i trbušnog zida, koje se obično radi unutar nekoliko dana nakon rođenja. Dalje se sprovodi rekonstrukcija uretre i genitalija, koja se obično planira nakon prve godine života deteta. Cilj ovih operacija je poboljšanje funkcije mokrenja i, kod muške dece, estetska rekonstrukcija penisa. U nekim slučajevima, moguće su dodatne operacije u kasnijem detinjstvu ili adolescenciji kako bi se dalje poboljšala funkcija bešike.

Pored hirurških intervencija, važan aspekt lečenja uključuje dugotrajni nadzor i podršku u upravljanju funkcijom bešike, često kroz kateterizaciju ili druge metode koje pomažu u održavanju bešike u optimalnom stanju. Psihološka podrška je takođe važna komponenta lečenja, s obzirom na moguće izazove sa kojima se pacijenti suočavaju tokom odrastanja i razvoja.