Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je divertikulum bešike?

Divertikulum bešike predstavlja izbočenje ili džep koji se formira na zidu mokraćne bešike. Ovaj džep može zadržavati urin, što povećava rizik od infekcija urinarnog trakta, formiranja kamena u bešici, i može otežati pražnjenje bešike. Divertikulumi mogu biti prisutni od rođenja (kongenitalni) ili se mogu razviti tokom života (stečeni), često kao rezultat hroničnog povećanja pritiska unutar bešike.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje divertikuluma bešike obično započinje detaljnim pregledom simptoma pacijenta i medicinskom istorijom. Ultrazvuk, cistoskopija (pregled unutrašnjosti bešike pomoću specijalnog instrumenta), i urografijski testovi su među dijagnostičkim procedurama koje omogućavaju vizualizaciju divertikuluma i procenu njegovog uticaja na funkciju bešike. Ovi testovi pomažu u donošenju odluke o najboljem pristupu lečenju.

Hirurški način lečenja- Laparoskopska ekscizija divertikuluma

Laparoskopska ekscizija divertikuluma bešike je minimalno invazivna hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje divertikuluma. Tokom ove procedure, hirurg pravi nekoliko malih incizija kroz koje se uvode laparoskop i hirurški instrumenti. Upotrebom laparoskopa, hirurg ima detaljan pregled operativnog polja i može precizno odstraniti divertikulum. Ova metoda ima brojne prednosti u odnosu na tradicionalnu otvorenu hirurgiju, uključujući manji bol, brži oporavak i kraći boravak u bolnici. Nakon operacije, pacijentima se može preporučiti privremena upotreba katetera kako bi se osiguralo pravilno zarastanje i funkcionisanje bešike.