Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je Dipitrenova kontraktura?

Dipitrenova kontraktura je zadebljanje i skraćivanje tkiva ispod kože dlana, što može dovesti do trajnog savijanja prstiju prema unutra, prema dlanu. Ovo može otežati ili onemogućiti potpuno ispravljanje prstiju. Često počinje kao mala, čvrsta izbočina u dlanu koja se može osećati, ali obično nije bolna. Vremenom, ove izbočine mogu postati čvršće, a prsti počinju da se savijaju. Iako se može pojaviti na bilo kom prstu, najčešće pogađa mali prst i prstenjak.

Postavljanje dijagnoze

Diagnoza Dipitrenove kontrakture uglavnom se postavlja na osnovu fizičkog pregleda i istorije bolesti. Lekar može da primeti čvrste čvoriće ispod kože ili da oseti zadebljanja. Jedan od testova koji lekar može da uradi je tzv. “table test“, gde pacijent pokušava da poravna dlan na ravnoj površini. Ako su prsti savijeni i ne mogu se potpuno poravnati, to može upućivati na Dipitrenovu kontrakturu. U nekim slučajevima može biti potrebno uraditi i ultrazvuk ili MRI da bi se videlo koliko je tkivo zahvaćeno.

Načini lečenja

Lečenje Dipitrenove kontrakture zavisi od težine simptoma i stepena uticaja na funkciju ruke. U blagim slučajevima, možda neće biti potrebno aktivno lečenje, već samo redovno praćenje. Međutim, ako stanje utiče na svakodnevne aktivnosti, postoje različite opcije. Injekcije kortikosteroida ili enzima u čvorove mogu omekšati i rastvoriti zadebljano tkivo, što može poboljšati pokretljivost prstiju. Vežbe za istezanje i jačanje mogu pomoći u održavanju pokretljivosti. U naprednijim slučajevima, može biti potrebna hirurška intervencija da se ukloni zadebljano tkivo ili da se iseku zadebljane tetive, čime se omogućava bolja pokretljivost prstiju.

Važno je konsultovati se sa stručnjakom, kao što je ortoped ili hirurg ruke, kako bi se procenila najbolja opcija lečenja na osnovu individualnih potreba i stepena bolesti.