Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je to čukalj i kako on nastaje?

Čukalj, odnosno halux valgus, predstavlja deformitet zgloba koji spaja palac sa samim stopalom. Nastaje kao posledica nošenja neudobne obuće, visokih potpetica, povreda, u sklopu ravnog stopala ili nasleđa. U početku dolazi do postepenog pomeranja palca upolje sa stvaranjem izbočenja na mestu zgloba. Stalan pritisak obuće vremenom dovodi do upale sluzne kese ovog zgloba, tzv. burze, te se mogu javiti otok, bol i crvenilo. Ponekada se usled povećanog pritiska može stvoriti i rana. Kako deformitet napreduje palac se pomera sve više upolje vršeći pritisak na susedne prste, dovodeći i do njihovog deformiteta i opterećenja prednjeg dela stopala praćenog bolom. Stopalo u celini postaje šire.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja pregledom Vašeg ortopeda i RTG snimkom stopala sa punim opterećenjem koji služi da se proceni stepen deformiteta i na osnovu toga napravi adekvatan plan lečenja.

Da li se može lečiti nehirurškim putem?

Do sada je praksa pokazala da neoperativno lečenje, u smislu nošenja ortopedskih uložaka i separatora (najčešće silikonskih umetaka koji se nose između palca i II prsta stopala), kao i druga ortopedska pomagala ne mogu sprečiti dalji razvoj deformiteta niti ga izlečiti, stoga je osnovni vid lečenja hirurško. 

Priprema i operacija

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa.

Operacija podrazumeva hiruršku korekciju deformiteta palca. Ukoliko se radi o manjem deformitetu rez kože se pravi sa unutrašnje strane stopala u nivou zgloba palca sa stopalom, odstranjuje se deo kosti sa unutrašnje strane prve metatarzalne kosti koji pravi deformitet na stopalu, potom se koriguje pozicija, a u nekim slučajevima i dužina prve metatarzalne kosti ali i same kosti u palcu (falange) čime se deformitet definitivno koriguje (Austin i Akin procedura). Dobijena pozicija se fiksira zavrtnjima ili drugim osteosintetskim materijalom.

U težim slučajevima korekcija se vrši na nešto višem nivou kroz rez sa gornje strane stopala u nivou zgloba koji spaja samu prvu metatarzalnu kost sa ostatkom stopala. Sama operacija podrazumeva fiksiranje tog zgloba uz korekciju položaja kostiju čime se deformitet koriguje, a pozicija fiksira sa dva zavrtnja i pločicom (Lapidus operacija). Operacija se izvodi u blok anesteziji ili  analgosedaciji a pacijent bolnicu može napustiti istog dana. 

Za fiksaciju korekcije se koriste zavrtnji i pločice od posebnih legura koji se ne moraju odstraniti i koji poseduju sertifikat da se u slučaju potrebe može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom. 

Nakon operacije

Zavoj

Nakon operacije stopalo se previja hirurškim zavojem. On se menja nakon dva dana od operacije, a zatim nakon sedam i četrnaest dana kada se i odstranjuju šavovi ukoliko je rana uredno zarasla. U slučajevima usporenog zarastanja rane šavovi se mogu odstrani i kasnije. Ukoliko rana prokrvari neposredno nakon operacije, što je česta pojava kod ovih zahvata, potrebno je zavoj pojačati  dodatnim gazama i elastičnim zavojem pre prvog previjanja. U slučaju da je zavoj krvav, postane jako prljav ili mokar, može se zameniti i kasnije u bolnici u čistim uslovima.

Oslonac i štake

U postoperativnom toku nakon Austin procedure dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska cipela u trajanju od tri do šest nedelja. Štake uglavnom nisu potrebne, ukoliko se operišu oba stopala istovremeno onda se savetuje njihovo korišćenje.

Gips

Kod Operacije po Lapidusu savetuje se postoperativna gips imobilizacija u trajanju od četri nedelje i hod bez oslonca na operisano stopalo uz pomoć štaka u trajanju od osam nedjelja. 

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od tri do šest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Zavoj mora biti uvek suv i čist, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi mošete istuširati celo telo uključujući i stopala.

Igle

Neke operacije zahtevaju fiksiranje palca iglom. Ona uvek mora biti dobro zaštićena kako ju ne biste slučajno izvukli i povredili se na oštri kraj igle.

Igle se uklanjaju u ambulantnim uslovima nakon 4-6 nedelja, procedura je veoma brza i uglavnom bezbolna, ukoliko ste zabrinuti zbog bola ili znate da ste preosetljivi na bol bilo bi dobro da uzmete lek protiv bolova dva do tri sata pre posete lekaru. Uvek se možete posavetovati sa Vašim ortopedom ili anesteziologom.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija pa i operacije čuklja. One se nastavljaju uzimati tri nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti uvođenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Često je potrebno najmanje 2 nedelje odmora. Kod klasične operacije čuklja (Austinu ) dužina bolovanja je od 6 nedjelja do 3 meseca. Kod većih i zahtevnijih  operacija (Lapidus) ono može trajati od 3 pa do 6 meseci. Dužinu bolovanja određuje Vaš lekar u dogovoru sa Vama, a u zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i brzine oporavka. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga prva kontrola za šest nedjelja, potom za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. Kontrole najčešće podrazumevaju i kontrlono snimanje RTGom. 

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija, koja je obično površinska i zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.