Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je cista jajnika?

Ciste jajnika su tečnošću ispunjene kesice koje se formiraju unutar jajnika. Većina cisti jajnika je benigna i često se pojavljuju tokom ženskog reproduktivnog perioda. Ciste mogu biti različitih vrsta, od kojih su najčešće funkcionalne ciste, koje nastaju kao deo normalnog menstrualnog ciklusa. Obično ne izazivaju simptome i prolaze same od sebe. Međutim, ponekad ciste mogu postati dovoljno velike da izazovu bol, pritisak, ili druge simptome.

Postavljanje dijagnoze

Ako sumnjate na prisustvo ciste, vaš lekar će verovatno prvo obaviti ginekološki pregled. Ultrazvuk je ključna dijagnostička metoda koja pomaže u da se ciste vide i da se proceni njihova veličina, oblik i sadržaj. Dodatni testovi, kao što je analiza krvi, mogu se koristiti za proveru funkcije jajnika i isključivanje mogućnosti karcinoma. U retkim slučajevima, kada je dijagnoza nejasna, može se preporučiti laparoskopija za detaljniji pregled.

Načini lečenja

Većina cisti ne zahteva lečenje i nestaje sama od sebe u roku od nekoliko menstrualnih ciklusa. Međutim, ako ciste izazivaju simptome, postaju veoma velike, ili postoji sumnja na malignitet, lečenje može biti potrebno. Jedna opcija je redovno praćenje ultrazvukom, koje omogućava lekarima da prate promene u veličini i izgledu ciste. Hormonska terapija, uključujući kontracepcijske pilule, može pomoći u sprečavanju formiranja novih cisti. U težim slučajevima, kada ciste izazivaju značajne simptome ili postoji rizik od maligniteta, može biti neophodna hirurška intervencija. Hirurgija može biti minimalno invazivna, poput laparoskopije, ili otvorena, zavisno od specifičnih okolnosti pacijenta.