Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je cista Skeneove žlezde?

Cista Skeneove žlezde je uvećanje ili blokada jedne od Skeneovih žlezda, koje se nalaze blizu otvora uretre kod žena. Ove žlezde, poznate i kao parauretralne žlezde, igraju ulogu u lubrikaciji uretralnog i vaginalnog područja. Kada je kanal žlezde blokiran, može doći do nakupljanja sekreta i formiranja ciste. Ciste Skeneove žlezde obično su bezbolne i mnoge žene možda i ne znaju da ih imaju. Međutim, u nekim slučajevima cista može postati upaljena ili inficirana, što može izazvati bol, otežano mokrenje ili bol pri seksualnom odnosu.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu fizičkog pregleda. Ginekolog može otkriti cistu tokom rutinskog pregleda ili kada pacijentka iznese simptome koji ukazuju na njeno prisustvo.

Načini lečenja

Lečenje ciste Skeneove žlezde zavisi od simptoma i veličine ciste. U mnogim slučajevima, ciste koje ne izazivaju simptome ne zahtevaju tretman. Kada cista izaziva simptome, kao što su bol ili infekcija, moguće je prepisati antibiotike za infekciju i primenjivati sedeće kupke u toploj vodi, koje mogu pomoći da se blokirani kanal otvori.
U slučajevima kada konzervativni tretmani ne donose olakšanje ili kada cista postane prevelika ili se ponovo javlja, može biti potrebna hirurška intervencija. Hirurško uklanjanje ciste obično se obavlja ambulantno, pod lokalnom anestezijom. Hirurg pažljivo uklanja cistu, čime se smanjuje rizik od ponovne pojave i ublažavaju simptomi.