Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je cista Bartolinijeve žlezde?

Cista Bartolinijeve žlezde nastaje kada se otvor jedne od Bartolinijevih žlezda— koje se nalaze na stranama vaginalnog otvora i zadužene su za proizvodnju lubrikanta— blokira, i stvori se nakupljanje tečnosti. Ovo može dovesti do formiranja ciste. Većina cista Bartolinijeve žlezde je bezbolna i ne uzrokuje simptome, ali mogu postati velike i izazvati nelagodu. U nekim slučajevima, cista može postati inficirana, što može biti bolno i zahtevati hitan medicinski tretman.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza ciste Bartolinijeve žlezde često se postavlja na osnovu fizičkog pregleda. Ako postoji sumnja na infekciju ili apsces, mogu se preduzeti dodatni testovi, kao što su uzorci sekreta za kulturu, kako bi se identifikovali prisutni patogeni i odredio odgovarajući antibiotik. U retkim slučajevima, kada postoji zabrinutost za malignitet, može biti preporučena biopsija.

Načini lečenja

Lečenje ciste Bartolinijeve žlezde zavisi od veličine ciste, prisutnosti simptoma i da li je cista inficirana. Za male ciste koje ne uzrokuju simptome, možda neće biti potreban nikakav tretman, osim praćenja. U slučajevima kada cista izaziva nelagodu ili se razvije infekcija, tretman može biti primenjivanje sedećih kupki u toploj vodi nekoliko puta dnevno, koje mogu pomoći u dreniranju ciste i ublažavanju simptoma. Ako je prisutna infekcija, prepisuju se antibiotici. Ako konzervativni tretmani ne donesu olakšanje, ili ako cista postane prevelika ili se ponovo formira, može biti potrebna hirurška intervencija. Postupci mogu uključivati marsupijalizaciju, gde se stvara stalni otvor kako bi tečnost mogla nesmetano da se drenira, ili u retkim slučajevima, uklanjanje cele žlezde.