Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je “carpal tunnel” sindrom?

Sindrom karpalnog tunela, ili “Carpal tunnel” sindrom (CTS) je stanje koje nastaje usled pritiska na srednji živac u zglobu šake, poznatom kao karpijalni tunel. Ovaj pritisak može izazvati bol, trnjenje, slabost ili osećaj peckanja u šaci i prstima, posebno palcu, kažiprstu, srednjem prstu i delu domalog prsta. Često se simptomi pojačavaju noću,. CTS je češći kod ljudi koji obavljaju poslove ili aktivnosti koje uključuju ponavljajuće pokrete ruke ili dugotrajno držanje šake u neergonomskom položaju.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza obično uključuje fizički pregled i razgovor o simptomima, kako bi se isključili drugi uzroci problema. U preciznom postavljanju dijagnoze ponekad se koriste elektromioneurografija (EMNG) ili nervna provodljivost kako bi se merila brzina i snaga signala koji prolaze kroz srednji živac, čime se nesumnjivo potvrđuje dijagnoza.

Načini lečenja

Lečenje sindroma karpalnog tunela zavisi od težine simptoma i uzroka. U blagim slučajevima, preporučuje se odmor i izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome. Nošenje šina za zapešće tokom noći može pomoći u smanjenju pritiska na živac i ublažavanju simptoma. Protivupalni lekovi i injekcije kortikosteroida takođe mogu biti korisni u smanjenju upale.

U slučajevima kada konzervativne metode ne donose olakšanje, može se razmotriti hirurška intervencija. Hirurgija uključuje presecanje transverzalnog karpalnog ligamenta kako bi se smanjio pritisak na srednji živac. Postoperativno, često je potrebna fizikalna terapija za vraćanje snage i funkcije šake. Važno je na vreme prepoznati simptome i započeti odgovarajuće lečenje kako bi se sprečilo trajno oštećenje živaca i osigurala puna funkcionalnost šake.