Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je bubrežna cista?

Bubrežna cista je vrećica tečnosti koja se formira na bubrezima. Većina bubrežnih cista je benigna i ne predstavlja značajan zdravstveni rizik. One su često asimptomatske, što znači da ne izazivaju očigledne simptome, i obično se otkrivaju slučajno tokom pregleda za neki drugi zdravstveni problem. Međutim, u nekim slučajevima, ciste mogu rasti dovoljno velike da pritiskaju okolna tkiva i organe, izazivajući bol ili infekcije, ili mogu postati kompleksne ciste koje zahtevaju detaljniji nadzor.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza bubrežne ciste obično se postavlja na osnovu ultrazvučnog pregleda, koji može lako identifikovati ciste kao jasne, okrugle strukture ispunjene tečnošću. Ukoliko postoji sumnja na složeniju cistu, mogu se koristiti detaljnije metode snimanja, kako bi se bolje razumela priroda ciste i isključilo prisustvo malignih ćelija.

Načini lečenja

Iako mnoge bubrežne ciste ne zahtevaju lečenje, one koje izazivaju simptome ili predstavljaju potencijalni rizik mogu se tretirati laparoskopskom operacijom. Laparoskopska operacija bubrežnih cista podrazumeva pravljenje malih rezova kroz koje se uvode instrumenti i kamera, omogućavajući hirurgu da precizno ukloni cistu ili izvede drenažu ciste s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva.
Ovaj pristup je posebno koristan jer smanjuje vreme oporavka i postoperativni bol u poređenju sa otvorenim hirurškim zahvatima. Odluka o tome da li operisati cistu zavisi od više faktora, uključujući veličinu i lokaciju ciste, simptome koje izaziva, kao i opšte zdravstveno stanje pacijenta. U većini slučajeva, laparoskopsko uklanjanje ciste je bezbedan i efikasan način da se reši problem bez ozbiljnijih komplikacija.