Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Pojavni oblici bolesti i simptomi

Hipofiza je mala žlezda smeštena u mozgu koja igra ključnu ulogu u kontroli mnogih važnih funkcija u telu putem hormona koje proizvodi. Bolesti hipofize mogu uticati na proizvodnju ovih hormona i izazvati različite simptome.

Jedna od najčešćih bolesti hipofize je adenom hipofize, benigni tumor koji može rasti i pritiskati okolne strukture, izazivajući simptome kao što su glavobolje, promene vida ili probleme s hormonskim balansom. Tumori hipofize mogu biti hormonski aktivni, što znači da proizvode hormone u višku ili manjku, što dovodi do raznih simptoma zavisno od tipa hormona koji se proizvodi.

Najznačajniji sindrom bolesti hipofize je akromegalija – prekomerna proizvodnja hormona rasta kod odraslih. Ovo stanje može izazvati promene u izgledu i fizičke karakteristike, kao što su povećanje šaka i stopala, promene u izgledu lica i povećanje unutrašnjih organa.

Lečenje

Lečenje bolesti hipofize može uključivati različite pristupe, u zavisnosti od uzroka i simptoma. Uklanjanje tumora ili terapija zračenjem može biti neophodna u slučaju adenoma hipofize. Za hormonski aktivne tumore, lekovi koji smanjuju proizvodnju ili blokiraju dejstvo hormona mogu biti efikasni. Takođe, u nekim slučajevima, hirurško uklanjanje dela ili cele hipofize može biti neophodno.

Važno je da pacijenti koji sumnjaju da imaju bolesti hipofize ili su već dijagnostikovani odu na redovne preglede i prate uputstva svojih lekara. Timski pristup lečenju, uključujući endokrinologe, neurohirurge i radiologe, može biti ključan za efikasno upravljanje bolestima hipofize i poboljšanje kvaliteta života pacijenata.