Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je biopsija prostate?

Biopsija prostate je dijagnostički postupak koji se koristi za uzimanje uzoraka tkiva iz prostate radi analize pod mikroskopom. Ovaj postupak pomaže u otkrivanju ili isključivanju raka prostate, posebno kada postoji sumnja na osnovu povišenih vrednosti PSA (prostata-specifičnog antigena) ili abnormalnosti otkrivenih digitorektalnim pregledom.

Priprema za biopsiju

Pre biopsije, lekar će detaljno objasniti proceduru i potencijalne rizike. Pacijentu se može savetovati da obustavi uzimanje određenih lekova koji mogu povećati rizik od krvarenja, kao što su antikoagulansi i neki antiinflamatorni lekovi. Takođe, može biti potrebno da pacijent uzme antibiotike pre i posle biopsije kako bi se smanjio rizik od infekcije. Pacijenti treba da se uzdrže od jela i pića nekoliko sati pre postupka ako se koristi anestezija.

Proces biopsije

Biopsija prostate može se izvesti na nekoliko načina, ali najčešći su transrektalni i transperinealni pristup. Transrektalna biopsija se izvodi umetanjem ultrazvučne sonde u rektum kako bi se vizuelizovala prostata, a zatim se igla uvodi kroz rektalni zid da bi se uzeli uzorci tkiva. Kod transperinealne biopsije, igla se uvodi kroz kožu između anusa i skrotuma. Oba postupka se obično vrše pod lokalnom anestezijom, što smanjuje bol i nelagodnost tokom postupka.

Oporavak

Nakon biopsije, pacijenti mogu odmah ići kući, ali se savetuje da se izbegava težak fizički rad nekoliko dana. Uobičajeni simptomi posle biopsije uključuju blago krvarenje iz rektuma, krv u urinu ili spermi, što je normalno nekoliko dana nakon postupka. Nakon biopsije, tkivo se šalje na patološku analizu. Ako se otkriju kancerogene ćelije, lečenje će zavisiti od stadijuma raka, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, i njegovih ličnih preferenci.