Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je benigna hiperplazija prostate?

Benigna hiperplazija prostate, poznata i samo kao uvećana prostata, je često stanje koje se javlja kod muškaraca kako stare. Prostata, koja se nalazi ispod mokraćne bešike i okružuje deo uretre, počinje da raste, što može pritisnuti uretru i otežati mokrenje. Simptomi uključuju često mokrenje, problem sa započinjanjem mokrenja, slab mlaz urina, i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza benigne hiperplazije prostate obično počinje razgovorom o simptomima i medicinskoj istoriji, i fizičkim pregledom. Jedan od ključnih testova je digitorektalni pregled, gde lekar oseti prostatu kroz rektum kako bi procenio njenu veličinu i teksturu. Drugi dijagnostički alati mogu uključivati analizu urina, merenje brzine protoka urina, ultrazvuk prostate i, u nekim slučajevima, merenje ostatka urina u bešici nakon mokrenja.

Načini lečenja

Benigno uvećanje prostate može se lečiti na različite načine, od promena u načinu života i lekova do različitih vrsta operacija. Dve popularne i efikasne hirurške metode su endoskopska operacija prostate (transuretralna resekcija prostate ili TURP) i laserska operacija prostate.
Endoskopska operacija prostate uključuje uvođenje instrumenta kroz uretru do prostate, gde se unutrašnji deo prostate reže i uklanja kako bi se olakšao protok urina. Ovo je zlatni standard za hirurško lečenje uvećane prostate i obično se preporučuje kada lekovi ne pomažu dovoljno.
Laserska operacija prostate koristi lasersku energiju za uklanjanje ili smanjenje prekomernog tkiva prostate. Ova metoda je manje invazivna i često povezana sa bržim oporavkom, manjim gubitkom krvi i kraćim boravkom u bolnici. U svakom slučaju, odluka o najboljem tretmanu zavisi od veličine prostate, stepena simptoma, prisustva drugih zdravstvenih problema, kao i ličnih preferenca pacijenta.