Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta je azoospermija?

Azoospermija je medicinsko stanje karakterisano odsustvom spermatozoida u ejakulatu muškarca, što predstavlja značajan uzrok muške neplodnosti. Postoje dve glavne vrste azoospermije: opstruktivna i neopstruktivna. Opstruktivna azoospermija nastaje kada postoji blokada u reproduktivnom traktu koja sprečava spermatozoide da stignu do ejakulata. Neopstruktivna azoospermija, s druge strane, javlja se zbog problema sa produkcijom sperme u testisima, što može biti posledica genetskih faktora, hormonskih disbalansa, ili oštećenja testisa.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza azoospermije zahteva temeljnu medicinsku evaluaciju, koja obično uključuje više uzastopnih testova semena da bi se potvrdila azoospermija, jer jedan test može biti neadekvatan zbog mogućih varijacija u proizvodnji sperme ili prisutnosti sluzi koja može blokirati spermatozoide. Testiranje nivoa hormona, kao što su FSH (folikulostimulišući hormon), LH (luteinizirajući hormon) i testosteron, pomaže u utvrđivanju da li postoji problem u hormonalnoj regulaciji koji može uticati na produkciju sperme. Genetsko testiranje može otkriti specifične genetske uzroke neopstruktivne azoospermije, kao što su Klinefelterov sindrom ili mutacije u Y hromozomu. Ultrazvuk testisa pomaže u identifikaciji mogućih strukturalnih abnormalnosti u testisima ili prisutnosti varikocela. U nekim slučajevima, direktan uzorak tkiva iz testisa može biti potreban za mikroskopsku analizu da bi se utvrdilo prisustvo spermatogeneze unutar testisa.

Načini lečenja

Lečenje azoospermije zavisi od uzroka. Za opstruktivnu azoospermiju, hirurške procedure za uklanjanje blokade ili zaobilaženje blokiranih puteva mogu biti efikasne. Za neopstruktivnu azoospermiju, tretman može biti izazovniji. U nekim slučajevima, hormonska terapija može pomoći u stimulaciji proizvodnje sperme. Ako biopsija testisa pokaže prisutnost sperme, tehnike ekstrakcije sperme direktno iz testisa (kao što je TESE) mogu se koristiti zajedno sa IVF procedurama za ostvarivanje trudnoće.
U svim slučajevima, važno je da parovi rade sa specijalizovanim timom za reproduktivno zdravlje koji može pružiti podršku i savetovanje kroz složen proces dijagnoze i lečenja.