Zakažite pregled
* polja obeležena zvezdicom su obavezna

Šta izaziva bol u zadnjem delu pete, kako se on leči?

Bol u zadnjem delu pete je posledica degenerativnih promena same Ahilove tetive. Bol može biti lociran na samom pripoju tetive ili 2 do 7 cm iznad pripoja. 

Kako ju prepoznati?

Bol u peti obično zahvata srednji deo tetive nekoliko centimetara od samog pripoja. U ovom delu tetiva je najopterećenija, zbog čega i dolazi do upale, bola i zadebljanja tetive. Simptomi ponekad počnu nakon manje povrede ili kod čistog prenaprezanja. Postoji jasna povezanost sa fizičkom aktivnošću gde dominiraju trčanje i sportovi s reketom. Dijagnoza se javlja u svim životnim dobima.

Koji su simptomi?

Bol i ukočenost naročito ujutro i početak bola nakon odmora, simptomi se obično smanjuju nakon razdoblja aktivnosti.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja pregledom Vašeg ortopeda, napipa se zadebljanje u sredini tetive, cca 2-6 cm iznad pripoja na peti. Često je potrebno uraditi i ultrazvučni pregled.

Lečenje bez operacije

Fizikalna terapija koja uključuje vežbanje i istezanje, kao i protivupalni lekovi se preporučuju kao primarni tretman. Savetuje se odmor od aktivnosti koje izazivaju bol i modifikovane cipele sa povišicom pod petom. Najvažniji tretman je vežbanje koje treba sprovoditi pod vodstvom fizioterapeuta najmanje 3 mjeseca. Vežbe za povećanje snage i izdržljivosti pogoduju zaceljivanju tetiva.

Lečenje hrurškim putem

Postaje relevantno samo kada nehirurško lečenje nije dalo zadovoljavajuće rezultate i sada je prilično neuobičajeno.

Osnava hirurškog lečenja je oslobađanje tetive od priraslica, odsranjenje bolesnog tkiva uz dodatne procedure čioji je osnovni cilj obezboljenje i vraćanje uobičajenim aktivnostima pacijenta.

Posle operacije

Zavoj

Rana se previja drugog potom sedmog i četrnaestog dana. Konci odstranjuju nakon tri nedelje.

Imobilizacija

U postoperativnom periodu imobilizacija uglavnomnije potrebna.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od šest do dvanaest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Zavoj mora biti uvek suv i čist, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi istuširati celo telo uključujući i stopala.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati 3 nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti uvođenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Bolovanje traje najmanje najčešće do 6 nedelja nekada i duže. O dužini bolovanja se dogovarate sa vašim Lekarom u zavisnosti od bzine oporavka mi zahteva na poslu. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja , potom su kontrole za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. 

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija. Najčešće se radi o površinskoj infekciji koja zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.