Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Simptomi i rizici

Osteoporoza je stanje koje pogađa kosti i čini ih slabijima, što povećava rizik od preloma ili lomova. Ova bolest često nema simptome u ranim fazama, pa je važno biti informisan o njenim mogućim znacima i kako je sprečiti ili lečiti.

Simptomi osteoporoze obično postaju primetni tek kada dođe do prvog preloma. Najčešće su to prelomi kičmenih pršljenova, kukova ili podlaktica. Uz to, pacijenti s osteoporozom imaju bolove u leđima, događa se da se smanjuju rastom jer se smanjuje gustina kostiju i imaju lošije držanje tela.

Opcije za lečenje

Za lečenje osteoporoze postoje različite opcije, uključujući lekove koji jačaju kosti i smanjuju gubitak kostiju. Ovi lekovi mogu biti oralni ili se mogu uzimati putem injekcija. Ponekad se primenjuju i terapije fizikalne medicine, poput fizikalne terapije ili upotrebe pomagala za hodanje kako bi se smanjio rizik od padova i preloma.

U slučaju da imate faktore rizika za osteoporozu ili primetite simptome, važno je da se obratite svom lekaru. On će moći da sprovede odgovarajuće testove kako bi postavio dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman ili preventivne mere. Redovne kontrole i pravilno lečenje mogu pomoći u očuvanju zdravlja kostiju i smanjenju rizika od komplikacija osteoporoze.

Prevencija osteoporoze

Prevencija osteoporoze podrazumeva zdrav način života koji uključuje redovnu fizičku aktivnost, posebno vežbe snage i balansa i adekvatan unos kalcijuma i vitamina D putem ishrane ili dodataka. Takođe je važno smanjiti faktore rizika kao što su pušenje i konzumacija alkohola.