Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Šećerna bolest

Šećerna bolest, poznata i kao dijabetes, je stanje u kojem nivo šećera (glukoze) u krvi postaje nekontrolisan. Postoje dve glavne vrste šećerne bolesti: tip 1 i tip 2.

Tip 1 dijabetes obično se javlja kod mladih osoba i karakteriše ga nedostatak insulina, hormona koji je odgovoran za kontrolu nivoa šećera u krvi. Osobe s tipom 1 dijabetesa moraju redovno primati insulin kako bi održale normalne nivoe šećera u krvi.

Tip 2 dijabetes je češći oblik bolesti koji se obično javlja kod starijih osoba, ali se može pojaviti i kod mlađih. U ovom slučaju, telo proizvodi insulin, ali ga ne koristi efikasno. Tip 2 dijabetes može biti povezan s lošom ishranom, prekomernom težinom, nedovoljnom fizičkom aktivnošću i genetskim faktorima. Lečenje tipa 2 dijabetesa obično uključuje promene u ishrani, redovnu fizičku aktivnost, i u nekim slučajevima lekove koji pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi.

Kontrolisanje bolesti ključan faktor

Kontrola šećerne bolesti je ključna za očuvanje zdravlja. Redovno praćenje nivoa šećera u krvi, pridržavanje plana ishrane i vežbanja, kao i redovni kontrolni pregledi endokrinologa, mogu pomoći u sprečavanju komplikacija i održavanju kvaliteta života. Važno je da osobe koje sumnjaju na dijabetes ili imaju dijagnozu šećerne bolesti pravovremeno potraže medicinsku pomoć i prate uputstva svog lekara.