Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Nadbubrežne žlezde

Nadbubrežne žlezde su veoma važne žlezde smeštene iznad bubrega koje igraju ključnu ulogu u regulaciji hormona u našem telu. Bolesti nadbubrežnih žlezda mogu izazvati različite simptome i zahtevaju odgovarajuće lečenje.

Adisonova bolest

Jedna od najvažnijih bolesti nadbubrežnih žlezda je Adisonova bolest, koja se javlja kada nadbubrežne žlezde proizvode premalo hormona kortizola i aldosterona. Simptomi Adisonove bolesti mogu uključivati umor, gubitak težine, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, slabost mišića i promene u krvnom pritisku. Ova bolest zahteva supstituciju nedostajućih hormona putem lekova koje pacijent uzima svakodnevno.

 

Kušingov sindrom

Suprotno tome, Kušingov sindrom je stanje koje nastaje kada nadbubrežne žlezde proizvode previše kortizola. Simptomi ovog sindroma mogu obuhvatiti gojaznost, tanku kožu koja lako modri, visok krvni pritisak i povećanje nivoa šećera u krvi. Lečenje Kušingovog sindroma može uključivati lekove koji blokiraju proizvodnju kortizola, hirurško uklanjanje tumora nadbubrežnih žlezda ili zračenje.

Druga oboljenja nadbubrežnih žlezda

Pored ovih bolesti, moguće su i druge, kao što su feohromocitom, aldosteronizam i kongenitalne adrenalne hiperplazije, koje takođe mogu izazvati različite simptome i zahtevati specifičan tretman.

Važno je da pacijenti koji sumnjaju da imaju probleme sa nadbubrežnim žlezdama potraže medicinsku pomoć. Endokrinolog će moći da sprovede odgovarajuće testove kako bi postavio dijagnozu i preporučio odgovarajući tretman koji će pomoći u regulisanju hormonskog balansa i poboljšanju zdravlja. Redovni pregledi su ključni za efikasno upravljanje bolestima nadbubrežnih žlezda.