Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Šta je “Trigger Finger”?

“Trigger finger”, ili stenozirajući tenosinovitis, je stanje pri kojem se prst zakači ili zaključa u savijenom položaju. Do ovoga dolazi kada se upali tetiva koja kontroliše savijanje prsta, što izaziva bol, oticanje, i otežano kretanje prsta. Ponekad, kada pokušate ispraviti prst, on ‘iskoči’ slično okidaju na pištolju, odakle i dolazi naziv “trigger finger”. Ovo stanje može zahvatiti bilo koji prst, uključujući palac, i češće se javlja kod ljudi koji se bave aktivnostima koje zahtevaju ponavljajuće pokrete ruke ili pritiskanje prstima.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i fizičkog pregleda. Lekar može da proceni bol, otok, i da čuje ili oseti klik kada se prst savija ili ispravlja. Specifičniji testovi obično nisu potrebni, ali u nekim slučajevima, ukoliko postoji sumnja na druga stanja, mogu se preporučiti dodatni testovi kako bi se isključile druge moguće dijagnoze.

Načini lečenja

Lečenje ovog stanja zavisi od težine simptoma. U blagim slučajevima, preporučuju se odmor i izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome, kao i upotreba šina koja drži prst u ispravljenom položaju tokom noći. Protivupalni lekovi i lokalne injekcije kortikosteroida mogu pomoći u smanjenju upale i bola. Ako konzervativne metode ne donesu poboljšanje, može se razmotriti hirurška intervencija. Hirurški zahvat uključuje proširenje tunela kroz koji prolazi tetiva, čime se smanjuje pritisak i omogućava lakše kretanje prsta. Nakon operacije, često je potrebna fizikalna terapija kako bi se povratila puna funkcija prsta.

Veoma je važno rano prepoznati simptome i započeti odgovarajuće lečenje kako bi se izbegle komplikacije i osigurao povratak normalnoj funkciji šake.