Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Šta je čir na želucu?

Čir na želucu, poznat i kao peptički čir, je otvorena rana koja se formira na unutrašnjoj oblogi želuca. Glavni uzročnici su dugotrajna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) poput ibuprofena ili aspirina, kao i infekciju bakterijom Helicobacter pylori. Simptomi mogu varirati, ali često uključuju bol u gornjem delu stomaka, naročito na prazan stomak, nadutost, podrigivanje, i gubitak apetita. Ako se ne leči, čir na želucu može dovesti do komplikacija kao što su krvarenje ili probijanje čira, što može biti životno ugrožavajuće.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza čira na želucu obično počinje pregledom simptoma i medicinske istorije. Gastroenterolog može preporučiti endoskopiju, gde se tanka cev sa kamerom koristi za direktno posmatranje unutrašnjosti želuca i prepoznavanje čira. Takođe, može se izvršiti biopsija tokom endoskopije za testiranje na prisustvo helikobakterije. Druge metode dijagnostike mogu uključivati testove disanja, krvne testove, ili testove stolice za otkrivanje helikobakterije

Načini lečenja

Iako se većina čireva na želucu može uspešno lečiti medikamentozno, u određenim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija. Hirurško lečenje se obično razmatra kada čir ne reaguje na konzervativne tretmane, kada postoji opasnost od komplikacija poput perforacije (probijanja) čira, opstruktivnih simptoma (kao što je sužavanje izlaza iz želuca) ili kada postoji sumnja na malignitet. Važno je naglasiti da iako je hirurško lečenje čira na želucu danas mnogo ređe zbog napretka u medicinskoj terapiji, u određenim situacijama može biti neophodno. Odluka o hirurškom tretmanu zavisi od specifičnih okolnosti pacijenta, uključujući ozbiljnost i lokaciju čira, kao i prisustvo ili rizik od komplikacija.