Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Haglundova bolest-zimska peta

Šta je to Haglundova bolest i kako je prepoznati?

Ovo stanje predstavlja prominentan, izbočen, zadnji deo petne kosti kod pripoja Ahilove tetive.

Stanje je praćeno otokom i bolom koje je često isprovociran nošenjem nove ili neudobne obuće.Dijagnoza se postavlja pregledom Vašeg ortopeda, RTG dijagnostikom a ostale dijagnostičke metode su od manjeg značaja.

Priprema i procedura

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz internistički i pregled anesteziologa. 

Operativno lečenje podrazumeva da se kroz mali rez ne duži od 1,5 cm pristupi zadnjem delu pete, koji je izbočen tj naglašen i i vrši pritisak na mekotkivne strukture i time izaziva bol. Potom se deo kosti za koji možemo reći da je višak odstrani, a rana ušije.

Operacija se izvodi u blok anesteziji ili analgosedaciji a pacijent bolnicu može napustiti istog dana.

Oporavak i rezultati

Rana se previja drugog i sedmog dana od operacije, a konci odstranjuju za dve nedelje. U postoperativnom periodu od jedne do dve nedelje potrebna je imobilizacija gipsom ili posebnom ortozom bez oslonca na operisanu nogu, nakon toga savetuje se nošenje ortoze sa povišicom pod petom još četri nedelje. Vraćanje svakodnevnim aktivnostima se očekuje za šest do osam nedelja

Komplikacije

Postoperativno može doći do odloženog zarastanja rane, gubitka osećaja dodira u regiji reza, retko se postoperativni tok može komplikovati infekcijom rane i kosti koja se leči primenom antibiotika, redovnim previjanjem, a u težim slučajevima hirurškom obradom.