Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Miomi materice su benigne tumorske promene materice koje se pojave kod skoro svake četvrte žene u reproduktivnom periodu i mogu izazvati razne tegobe, od kojih su dosta česte jaki i produženi ciklusi koji mogu da dovedu do anemije. 

Ako su miomi lokalizovani ispod sluzokože to povećava rizik od spontanih pobačaja i prevremenih porođaja, dok njihov položaj na spoljašnjoj strani materice može izazvati kompresiju organa u maloj karlici, što opet dovodi do problema sa bešikom, crevima i bolovima u stomaku.

Opcije za lečenje

Dostupne su različite opcije za lečenje mioma na materici.

Ponekad samo pratimo rast mioma, na redovnim ginekološkim pregledima. Mnoge žene dobiju samo takav savet od svog lekara.  

Nekad se odlučujemo za propisivanje hormonske terapije ili kontracepcije, a ponekad smatramo da je operacija najbolje rešenje. Operacije, u ovom slučaju, mogu biti histeroskopske ili laparoskopske. 

Najčešće se odlučujemo za laparoskopsku eksciziju mioma i rekonstrukciju materice ili uklanjanje gornjeg dela materice zajedno sa miomima (supracervikalna histerektomija). 

Miomi i materica se po pravilu melju (morseliraju) u telu i na taj način uklanjaju kroz trbušni zid. 

Rez na stomaku ili ne: od čega zavisi?

Uglavnom se ne odlučujemo za rez na stomaku, jer nam je želja minimalna invazivnost operacije, što obezbeđuje manje bolova i brz povratak u svakodnevni život. Rez abdomena je neophodan samo u slučajevima kada postoje veoma brojni i veoma veliki fibroidi (miomi) materice (tj. kad su veći od 15 cm), a pacijentkinja želi da sačuva mogućnost trudnoće. 

U ovim slučajevima, zbog zahtevne rekonstrukcije materice, bio bi neophodan carski rez, koji bi se obavio u postojećem ožiljku kože. Za rez abdomena odlučuju se i one pacijentkinje  koje ne žele morcelaciju zbog straha od sarkoma, koji se, inače, dijagnostikuje na svakih 800 uklonjenih mioma i najčešće se otkriva slučajno.