Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Šta je čir na dvanaestopalačnom crevu?

Čir na dvanaestopalačnom crevu, iliduodenalni čir, predstavlja otvorenu ranu koja se formira na unutrašnjem sloju prvog dela tankog creva, zvanog dvanaestopalačno crevo. Ovi čirevi su često rezultat prekomerne količine želudačne kiseline ili infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Simptomi mogu uključivati bol u gornjem delu stomaka koji se poboljšava nakon jela, osećaj punoće, nadutosti, težine ili gorušice.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza čira na dvanaestopalačnom crevu obično počinje detaljnim pregledom simptoma i medicinske istorije, nakon čega može uslediti endoskopija. Ovaj postupak uključuje korišćenje tanke, fleksibilne cevi sa kamerom na kraju kako bi se unutrašnjost dvanaestopalačnog creva vizualizovala i potvrdila prisutnost čira. Testovi na Helicobacter pylori, bilo kroz uzorke krvi, stolice ili disanja, takođe mogu biti deo dijagnostičkog procesa.

Načini lečenja

Iako se većina duodenalnih čireva efikasno leči medikamentima koji smanjuju kiselost ili iskorenjuju Helicobacter pylori, u retkim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija. Hirurško lečenje se obično razmatra ako čir ne reaguje na standardnu terapiju, ako postoji opasnost od komplikacija poput krvarenja, perforacije ili stvaranja ožiljaka koji mogu dovesti do opstrukcije. Važno je naglasiti da se danas hirurški tretmani za duodenalne čireve primenjuju mnogo ređe zahvaljujući napretku u efikasnosti medikamentozne terapije.

Međutim, u slučajevima kada je hirurška intervencija neophodna, cilj je ukloniti uzrok koji dovodi do formiranja čira i sprečiti moguće komplikacije. Kao i kod svih hirurških zahvata, važno je temeljno razmotriti sve opcije, rizike i koristi sa svojim lekarom kako bi se donela najbolja odluka.