Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Šta je bronhitis?

Bronhitis je stanje koje nastaje kada se bronhijalne cevi, koje vode vazduh do i iz pluća, upale. Postoje dve glavne vrste: akutni bronhitis, često nazivan i “prehlada na grudima”, koji obično traje nekoliko nedelja, i hronični bronhitis, koji je dugotrajniji i često je rezultat dugotrajnog izlaganja iritantima, kao što je duvanski dim. Glavni simptom bronhitisa je kašalj, koji može proizvoditi prozirni, beli, žuti ili zeleni ispljuvak. Ostali simptomi mogu uključivati umor, otežano disanje, blagu groznicu i zviždanje pri disanju.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza bronhitisa tipično počinje detaljnim pregledom simptoma i medicinskom istorijom. Lekar može izvršiti fizički pregled, koristeći stetoskop da bi poslušao zvukove u plućima koji mogu ukazivati na bronhitis. U nekim slučajevima, mogu biti potrebni dodatni testovi kako bi se isključile druge bolesti, kao što su rendgenski snimak grudnog koša, testovi funkcije pluća ili ispitivanje ispljuvka, posebno ako simptomi ukazuju na moguću pneumoniju ili ako bronhitis postaje hroničan.

Načini lečenja

Akutni bronhitis obično prolazi sam od sebe bez potrebe za specifičnim lečenjem, osim odmora, puno tečnosti i eventualno lekova za ublažavanje simptoma kao što su bolovi i povišena temperatura. Inhalatori i lekovi protiv kašlja mogu pomoći u ublažavanju simptoma u nekim slučajevima. Za hronični bronhitis, cilj lečenja je smanjiti simptome i poboljšati kvalitet života. To može uključivati prestanak pušenja, upotrebu bronhodilatatora i kortikosteroidnih inhalatora, kao i pulmonalnu rehabilitaciju i terapiju kiseonikom za one sa ozbiljnijim oblicima bolesti. U oba slučaja, važno je da se konsultujete sa lekarom koji može dati najbolje preporuke za vašu specifičnu situaciju.