Book an appointment
* fields marked with an asterisk (*) are mandatory

Šta izaziva bol u zadnjem delu pete, kako se on leči?

Bol u zadnjem delu pete je posledica degenerativnih promena same Ahilove tetive. Bol može biti lociran na samom pripoju tetive ili 2 do 7 cm iznad pripoja. 

Šta je to upala pripoja Ahilove tetive?

Upala pripoja Ahilove tetive na petnu kost kako samo ime definiše je upalni proces koji zahvata sam pripoj tetive za petnu kost, praćena je upalom sluznice oko samog pripoja, stvaranjem kalcifikata i povećanom konturom petne kosti.

Koji su simptomi?

Simptomi su jasno povezani sa fizičkom aktivnošću, naročito trčanjem i igranjem tenisa. Bol i otok na mestu pripoja tetive na petnu kost koji se pogoršavaju pri naprezanju, pojava jutarnje ukočenosti. Cipele koje pritiskaju petu takođe mogu biti jedan od uzroka.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnostika se zasniva na pregledu Vašeg ortopeda koji se može dopuniti  ultrazvučnim preglžedom i magnetnom rezonancom.

Lečenje bez operacije

Terapija sem davanja antiupalnih lekova podrazumeva i fizikalnu terapiju u trajanju od najmanje tri meseca. Rasterećenje nošenjem povišice pod bolnom petom. U slučaju postojanja kalcifikata može se sprovesti i lokalna ortovoltažna terapija. Savetuje se odmor od aktivnosti koje izazivaju bol.

Priprema i operacija

Ukoliko nehirurško lečenje ne dovede do poboljšanja indikovano je operativno lečenje. Postoji više hirurških tehnika u zavisnosti koliki je stepen degenerativnih promena ali i koji je deo Ahilove tetive zahvaćen. 

Preoperativno je potrebno uraditi osnovne analize krvne slike i biohemijskih parametara, uz intrenistički i pregled anesteziologa. 

Hirurško lečenje podrazumeva odstranjenje kalcifikata i reinserciju, tj. fiksiranje Ahilove tetive za petnu kost posebnim ankerima. 

Operacija se izvodi u blok anesteziji ili analgosedaciji a pacijent bolnicu može napustiti istog dana. 

Posle operacije

Zavoj

Rana se previja drugog potom sedmog i četrnaestog dana. Konci odstranjuju nakon tri nedelje.

Imobilizacija

Postoperativno se noga imobiliše gipsom ili specijalnom ortozom u trajanju od četri do šest nedjelja, uz postepenu fizikalnu terapiju.

Postoperativni oporavak je od osam do dvanaest nedelja.

Otok

Nakon operacije je normalno da se pojavi otok stopala. On je najizraženiji neposredno nakon operacije. Vremenom on se smanjuje ali se može zadržati od šest do dvanaest meseci, u retkim slučajevima i duže. Da bi ste smanjili otok sednite ili lezite sa podignutim stopalom. Podignuto stopalo takođe smanjuje bol nakon operacije. Kod otoka mogu pomoći i elastične potporne čarape

Higijena/Tuš

Gips i zavoj moraju biti uvek suvi i čisti, zaštitite plastičnom kesom prilikom tuširanja. Kada rana potpuno zaraste i uklone se šavovi i gips možete istuširati celo telo uključujući i stopala.

Lekovi

Lokalni anestetik koji dobijete tokom operacije deluje 6-8 sati, pre nego što anestetik prestane delovati potrebno je započeti s tretmanom za ublažavanje bolova i odmarati se s podignutim stopalom. Potreba za lekovima za ublažavanjem bola je različita. Osećaj bola, odnosno prag bola, se razlikuje od pacijenta do pacijenta. Obično je potrebno koristiti lekove za ublažavanje bola nekoliko dana, ali bol može trajati i duže. Recepti za tablete protiv bolova mogu se dati pre operacije i treba ih podići u apoteci. O leku koji će biti najadekvatniji za Vas možete se posavetovati sa Vašim anesteziologom ili ortopedom.

Obično se preporučuju: Tablete Paracetamola 500 mg 2 tablete 4 puta na dan prva dva do tri dana kao baza.

Tableta Arcoxia 120 1 puta na dan sedam dana. 

Sem ovih tableta mogu se uz preporuku Vašeg lekara uvesti i drugi lekovi protiv bolova ukoliko je to potrebno.

Prevencija tromboze

U bolnici će te dobiti injekcije ili tablete protiv venske tromboze odnosno zgrušavanja krvi u venama koja može biti komplikacija svih operacija. One se nastavljaju uzimati 3 nedelje nakon operacije ili drugačije ukoliko to Vaš lekar odredi. Nakon tri nedelje  se se nastavlja uzimati Aspirin 100 mg 1 tableta dnevno sve do dobijanja punog oslonca na operisanu nogu.

Antibiotici

Pre i nakon operacije potrebno je da primite antibiotik koji sprečava pojavu infekcije. Nakon otpusta iz Bolnice u Vašoj otpusnoj listi biće naveden antibiotik koji ćete morati koristiti najčešće 3 do pet dana nakon operacije.

Probiotici

Antibiotici koji se daju kao tretman protiv infekcije, utiču na  Vaše crevne bakterije što može dovesti do pojave bolova, grčeva, nadutog trbuha i tečnih stolica. To se može sprečiti uvođenjem Probiotika odnosno dobrih bakterija u terapiju, 3 h nakon uzimanja antibiotika. Probiotik se obično uzima duplo duže vreme od antibiotika.

Bolovanje

Trajanje bolovanja zavisi od vrste posla kojim se bavite i od izvršenog operativnog zahvata. Bolovanje traje najmanje 6 do 8 nedelja po nekada i duže. O dužini bolovanja se dogovarate sa vašim Lekarom u zavisnosti od bzine oporavka mi zahteva na poslu. Težak posao stajanje/hodanje zahteva duže bolovanje. 

Vožnja automobila

Trebali biste pričekati s vožnjom dok koristite jake lekove protiv bolova i dok ne steknete snagu i funkciju u stopalu za rukovanje pedalama. Savet lekara je da se vozilom ne treba upravljati sve dok nosite gips odnosno ortoze.

Kontrole nakon operacije

Nakon operacije javljate se na redovno previjanje kako je Vaš lekar odredio. Nakon toga je prva kontrola za šest nedjelja , potom su kontrole za 3, 6 i 12 meseci nakon operacije. 

Moguće komplikacije

Najčešća komplikacija je infekcija. Najčešće se radi o površinskoj infekciji koja zahteva samo zbrinjavanje rane i antibiotike. Duboka infekcija je vrlo retka kod ove vrste operacije. Može doći do manjeg oštećenja nerava s gubitkom osećaja u području operacije. Krvni ugrušci su neuobičajeni i sprečavaju se lekovima i redovnim vežbanjem. 

Ako sumnjate na komplikaciju, javite nam se.